13:32

Tofurnik - potrójnie - czekoladowy

Powoduje wydzielanie endorfin, uczucie sytości i jest niezastąpionym kompanem cukierników - mowa oczywiście o czekoladzie. 7 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady, stąd śle dla was ten przepis by celebrować życie czekoladowo, bez serowo i szalenie słodko. 

Składniki:
forma o średnicy 19/20cm 

ciasto:
540 g tofu naturalnego
sok z połowy cytryny
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka napoju roślinnego (sojowe lub owsiane)
3,5  - 4 łyżeczki agaru (roślinny zamiennik żelatyny)
1/2 szklanki cukru (biały/trzcinowy/kokosowy)

spód:
100 g orzechów (ja użyłem ziemnych i migdałów pół na pół)
50 g słonecznika
150 g daktyli 
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:
  1. Zalej daktyle gorącą wodą na 15 minut i dokładnie odcedź. Dodaj do nich orzechy, słonecznik, olej i masło orzechowe. Wszystko za pomocą blendera z ostrzem w kształcie litery S połącz w jedną masę. Może być całkowicie jednolita lub taka chrupka - ja preferuję, gdy jest bardziej wyczuwalna struktura. 
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wsyp masę spodu. Dokładnie rozprowadź ją tak, by była równej grubości. Włóż do lodówki na 2 - 3 godziny.
  3. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z napojem roślinnym i cukrem. Gdy całość będzie ciepła i lejąca dodaj agar. Wymieszaj dokładnie.
  4. Tofu umieść w misce wraz z sokiem z cytryny i ciekłą czekoladową mieszanką. 
  5. Za pomocą blendera ręcznego połącz wszystko na gładką masę. Zrób to naprawdę dobrze by ciasto nie miało okropnych grudek. 
  6. Gdy masa przestygnie wyjmij uprzednio zrobiony spód i wylej czekoladową masę. Rozprowadź ją dokładnie i zadbaj o to by powierzchnia ciasta była gładka. Wstaw do lodówki na minimum 6 - 8 godzin.
  7. Wykończ swoje dzieło w ulubiony sposób - posypując ogromem owców, polewając jeszcze jedną tabliczką czekolady czy dekorując jadalnymi kwitami. DAJ SIĘ PONIEŚĆ! 
SMACZNEGO!


 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger