Powoduje wydzielanie endorfin, uczucie sytości i jest niezastąpionym kompanem cukierników - mowa oczywiście o czekoladzie. 7 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady, stąd śle dla was ten przepis by celebrować życie czekoladowo, bez serowo i szalenie słodko.
Składniki:
forma o średnicy 19/20cm
ciasto:
540 g tofu naturalnego
sok z połowy cytryny
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka napoju roślinnego (sojowe lub owsiane)
3,5 - 4 łyżeczki agaru (roślinny zamiennik żelatyny)
1/2 szklanki cukru (biały/trzcinowy/kokosowy)
spód:
100 g orzechów (ja użyłem ziemnych i migdałów pół na pół)
50 g słonecznika
150 g daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
- Zalej daktyle gorącą wodą na 15 minut i dokładnie odcedź. Dodaj do nich orzechy, słonecznik, olej i masło orzechowe. Wszystko za pomocą blendera z ostrzem w kształcie litery S połącz w jedną masę. Może być całkowicie jednolita lub taka chrupka - ja preferuję, gdy jest bardziej wyczuwalna struktura.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia i wsyp masę spodu. Dokładnie rozprowadź ją tak, by była równej grubości. Włóż do lodówki na 2 - 3 godziny.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z napojem roślinnym i cukrem. Gdy całość będzie ciepła i lejąca dodaj agar. Wymieszaj dokładnie.
- Tofu umieść w misce wraz z sokiem z cytryny i ciekłą czekoladową mieszanką.
- Za pomocą blendera ręcznego połącz wszystko na gładką masę. Zrób to naprawdę dobrze by ciasto nie miało okropnych grudek.
- Gdy masa przestygnie wyjmij uprzednio zrobiony spód i wylej czekoladową masę. Rozprowadź ją dokładnie i zadbaj o to by powierzchnia ciasta była gładka. Wstaw do lodówki na minimum 6 - 8 godzin.
- Wykończ swoje dzieło w ulubiony sposób - posypując ogromem owców, polewając jeszcze jedną tabliczką czekolady czy dekorując jadalnymi kwitami. DAJ SIĘ PONIEŚĆ!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz