20:01

Młoda kapusta duszona z groczycą i zielonym groszkiem

Młoda kapusta jest pyszna z odrobiną soli, czy to na ciepło czy na zimno. Przystawka
w postaci kiszonki może stać się w bardzo prosty sposób gwiazdą obiadu. Spróbujcie mojej  propozycji na młodą kapustę z gorczycą, kminkiem i cieciorką.

Składniki:
500 g młodej kapusty
3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
2 cebule (130g)
1 ząbek czosnku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1 szklanka groszku z puszki lub mrożonego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka groczycy
2 łyżki octu jabłkowego

1/2 szklanki wody

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kapustę poszatkuj w około 2 cm piórka a cebulę w kostkę.
  2. Rozgrzej olej w garnku.
  3. Dodaj ziarna kuminu i gorczycę. Podsmaż chwilę.
  4. Dodaj kapustę i dwie spore szczypty soli. Energicznie wymieszaj. Zmniejsz moc palnika o połowę i duś całość 2 minuty.
  5. Dodaj po tym czasie wodę. Duś kolejne 3 minuty.
  6. Dodaj ciecierzycę i groch. Dosól do smaku i popierz. Wymieszaj dobrze i duś przez kolejne 3 minuty.
  7. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
  8. Podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger