Młoda kapusta jest pyszna z odrobiną soli, czy to na ciepło czy na zimno. Przystawka
w postaci kiszonki może stać się w bardzo prosty sposób gwiazdą obiadu. Spróbujcie mojej propozycji na młodą kapustę z gorczycą, kminkiem i cieciorką.
Składniki:
500 g młodej kapusty
3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
2 cebule (130g)
1 ząbek czosnku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1 szklanka groszku z puszki lub mrożonego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka groczycy
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj w około 2 cm piórka a cebulę w kostkę.
- Rozgrzej olej w garnku.
- Dodaj ziarna kuminu i gorczycę. Podsmaż chwilę.
- Dodaj kapustę i dwie spore szczypty soli. Energicznie wymieszaj. Zmniejsz moc palnika o połowę i duś całość 2 minuty.
- Dodaj po tym czasie wodę. Duś kolejne 3 minuty.
- Dodaj ciecierzycę i groch. Dosól do smaku i popierz. Wymieszaj dobrze i duś przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
- Podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz