21:58

Grillowe kiełbaski z seitanu

Nie wiem czemu wzbraniałem się tak długo przed robieniem kiełbasek. Często powtarzano mi, że seitan to pracochłonna zabawa, nieopłacalna i w ogóle nie nie nie. No i miło się zaskoczyłem, bo białko pszenne to niesamowite tworzywo pełne potencjału i wartości terapeutycznych! Można nadać mu niesamowity smak i podczas wyrabiania się nieźle zmęczyć, ale też zrelaksować.

Składniki:
2 szklanki glutenu
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 fasoli czerwonej z puszki
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
3 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 i 1/3 szklanki bulionu
2 łyżki dymu wędzarniczego
1 łyżka pasty miso
2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki chilii
2 i 1/2 łyżki papryki wędzonej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
  1. Obie mąki przesiej przez sitko.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj niedbale.
  3. Rozgrzej olej kokosowy. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklij.
  4. Fasolę zalej bulionem, dodaj cebulę z czosnkiem, koncentrat, dym, miso i sos sojowy. Zblenduj na gładką masę - może być w kielichu lub za pomocą tradycyjnego blendera ręcznego.
  5. Przyprawy takie jak kumin warto rozgnieść w moździerzu lub zmielić. Do powstałej masy dodaj przyprawy. wymieszaj razem. 
  6. Całą aromatyczną mieszankę dodaj do miski z mąkami. Mieszaj dobrze łyżką lub za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników. Ja zazwyczaj od razu używam rąk. 
  7. Wyrabiaj ciasto przez minimum 15 minut. Po tym czasie odłóż na 10 do odpoczynku.
  8. Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania (minimum 5 litrów).
  9. Po czasie leżakowania ciasta wytnij z foli aluminiowej prostokąty o krótszym boku ok. 7-8 cm. 
  10. Rwij kawałki ciasta i zwijaj parówki takiej wielkości jak lubisz.
  11. Zwinięte w folię parówki owiń szczelnie w folię przezroczystą i skręć brzegi dociskając masę w folii. 
  12. Gotuj w gorącej wodzie przez 30 - 40 minut. 
  13. Gotowe parówki odłóż do wystygnięcia i rozpakuj. 
  14. Grilluj z ulubionymi warzywami i podawaj z sriracha majo czy innymi superduper sosami!
Smacznego!




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger