Nie wiem czemu wzbraniałem się tak długo przed robieniem kiełbasek. Często powtarzano mi, że seitan to pracochłonna zabawa, nieopłacalna i w ogóle nie nie nie. No i miło się zaskoczyłem, bo białko pszenne to niesamowite tworzywo pełne potencjału i wartości terapeutycznych! Można nadać mu niesamowity smak i podczas wyrabiania się nieźle zmęczyć, ale też zrelaksować.
Składniki:
2 szklanki glutenu
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 fasoli czerwonej z puszki
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
3 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 i 1/3 szklanki bulionu
2 łyżki dymu wędzarniczego
1 łyżka pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki chilii
2 i 1/2 łyżki papryki wędzonej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Obie mąki przesiej przez sitko.
- Cebulę i czosnek posiekaj niedbale.
- Rozgrzej olej kokosowy. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklij.
- Fasolę zalej bulionem, dodaj cebulę z czosnkiem, koncentrat, dym, miso i sos sojowy. Zblenduj na gładką masę - może być w kielichu lub za pomocą tradycyjnego blendera ręcznego.
- Przyprawy takie jak kumin warto rozgnieść w moździerzu lub zmielić. Do powstałej masy dodaj przyprawy. wymieszaj razem.
- Całą aromatyczną mieszankę dodaj do miski z mąkami. Mieszaj dobrze łyżką lub za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników. Ja zazwyczaj od razu używam rąk.
- Wyrabiaj ciasto przez minimum 15 minut. Po tym czasie odłóż na 10 do odpoczynku.
- Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania (minimum 5 litrów).
- Po czasie leżakowania ciasta wytnij z foli aluminiowej prostokąty o krótszym boku ok. 7-8 cm.
- Rwij kawałki ciasta i zwijaj parówki takiej wielkości jak lubisz.
- Zwinięte w folię parówki owiń szczelnie w folię przezroczystą i skręć brzegi dociskając masę w folii.
- Gotuj w gorącej wodzie przez 30 - 40 minut.
- Gotowe parówki odłóż do wystygnięcia i rozpakuj.
- Grilluj z ulubionymi warzywami i podawaj z sriracha majo czy innymi superduper sosami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz