14:57

Burgery z kaszy gryczanej niepalonej i batatów

Pysznie, kolorowe oraz idealne na weekend! Burgery! Ty razem z pieczarkami, prażonym słonecznikiem i słodziutki batatem. One będą w różnych wariantach, co jakiś czas, nam towarzyszyć na blogu, gdyyyyż (!) moja żona jest ich ogromną fanką! Czy wszystko robię ze względu na swoją ukochaną? Prawie! Kocham ją zadowalać tym, co gotuję, stąd wiecie... Szczęśliwa żona - szczęśliwy ja!

Składniki:
300 - 315 g batata
200 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g pieczarek
80 g cebuli
12 - 15 g czosnku (ok. 3 ząbków)
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
100 g prażonego słonecznika

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
6 łyżek ciepłej wody

1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 i 1/2 łyżeczki mieszanki curry
1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 i 1/2 łyżeczki soli 
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki gorczycy białej
1 łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Połącz siemię lniane z wodą i dobrze wymieszaj. Odstaw.
  2. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  3. Obierz ze skóry batata i ugotuj na miękko. Radzę go pokroić - zrobi się szybciej.
  4. Kaszę i batata studzimy.
  5. Cebulę oraz czosnek siekamy bardzo drobno. 
  6. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój w kosteczkę. 
  7. Rozgrzej olej. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj do nich pieczarki i zredukuj w nich ilość wody smażąc przez ok. 5 - 7 minut, co jakiś czas mieszając, na odpowiedniej mocy palnika - tak by się nie przypalało. Studzimy całość.
  8. Zmiel słonecznik w młynku do kawy lub blenderze.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Połącz kaszę z batatem przeciśniętym przez prasę do ziemniaków lub rozgnieć go widelcem. Dodaj słonecznik, siemię lniane oraz ooooogrrrrooooom smaku w przyprawach!
  11. Moje ulubione, odprężające zadanie przed Tobą - wyrabiaj RĘKOMA!! masę. 
  12. Formuj właściwej dla siebie wielkości kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  13. Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 12 minut na jednej stronie i kolejne 8 na drugiej. W trakcie należy przewrócić je, by były cudowne z obu stron. 
  14. Do podania ulubiona buła, sosy i  wiadomka tona warzyw!
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger