Kalafiorowa mania trwa w najlepsze! Na targu widzę całe stragany uginające się od wielkich białych głów - one, tak jak i kuzyn brokuł, bardzo przypominają mnie z moją fryzurą, heh. Dobry jest duszony, pieczony, na słodko czy w panierce. Właśnie! Najlepiej takiej aromatycznej i na maksa uzależniającej. Spróbujcie!
Składniki:
1 duży kalafior
panierka:
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka pasty miso
1 łyżka aromatu wędzarniczego
2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 mąki pszennej (typ 450)
1 i 1/2 szklanki wody
1 l oleju do smażenia
sos serowy:
270 g rozgotowanych ziemniaków
80 ml wody po gotowaniu ziemniaków
40 ml oliwy
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior umyj i wytrzyj. Podziel na różyczki a w sytuacji, gdy są sporych rozmiarów - przetnij je na połówki lub ćwiartki.
- Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj przyprawy i zioła. Wymieszaj.
- Dolej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 5 - 10 minut by zgęstniała.
- Rozgrzej bardzo dobrze w wysokim garnku olej. Zasada jest taka by wybrać rozmiar, w którym różyczki będą całe zanurzone w oleju.
- Dokładnie obtaczać różyczki w panierce. Wkładać do rozgrzanego oleju bardzo ostrożnie
i smażyć, aż będą wyraźnie rumiane. Takie wiesz crunchy. Wyjmuj na ręcznik papierowy. - Składniki na ser umieścić w naczyniu blendera kielichowego lub w misce, jeśli wykonujecie sos blenderem ręcznym. Mielimy wszystko na idealną gładką masę.
- Podajemy kalafior podany sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz