Żeganm ze smutkiem te nienajładniejsze ostatnie woreczki bobu na targu. Nie nadaje się do sałatek już w swojej siności, ale w zupie wdzięczy się dopełniony słodyczą cukinii oraz karmelizowanej cebulki.
Składniki:
60 g cebuli
250 g ugotowanego bobu (obranego)
1 l bulionu
2 średniej wielkości ziemniaki bez skórki
30 g młodej pietruszki (korzeń)
120 g cukinii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki ziaren fenkułu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
śmiatanka sojowa do polania
sriracha majo
oliwki
sezam (co lubicie)
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki, cukinię oraz pietruszkę rozdrobnij na większe części.
- Rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
- Zeszklij cebulę wraz z ziarnami fenkuły.
- Dodaj ziemniaki, cukinię oraz pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
- Duś na małym ogniu przez 1-2 minuty.
- Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj bób oraz zioła.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego całość na krem.
- Dosól i dopieprz do smaku.
- Podawaj polane śmietanką sojową, srirachą majo, posypane sezamem oraz oliwkami. No oczywiście to tylko propozycją. Dodaj to wszystko, na co masz ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz