10:45

Krem z bobu i cukinii

Żeganm ze smutkiem te nienajładniejsze ostatnie woreczki bobu na targu. Nie nadaje się do sałatek już w swojej siności, ale w zupie wdzięczy się dopełniony słodyczą cukinii oraz karmelizowanej cebulki. 

Składniki:
60 g cebuli
250 g ugotowanego bobu (obranego)
1 l bulionu
2 średniej wielkości ziemniaki bez skórki
30 g młodej pietruszki (korzeń)
120 g cukinii 

1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki ziaren fenkułu
1/2 łyżeczki białego pieprzu

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku
śmiatanka sojowa do polania
sriracha majo
oliwki
sezam  (co lubicie)

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę.  Ziemniaki, cukinię oraz pietruszkę rozdrobnij na większe części.
  2. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
  3. Zeszklij cebulę wraz z ziarnami fenkuły.
  4. Dodaj ziemniaki, cukinię oraz pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
  5. Duś na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  6. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Po tym czasie dodaj bób oraz zioła.
  8. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  9. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego całość na krem.
  10. Dosól i dopieprz do smaku.
  11. Podawaj polane śmietanką sojową, srirachą majo, posypane sezamem oraz oliwkami. No oczywiście to tylko propozycją. Dodaj to wszystko, na co masz ochotę. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger