14:16

Trzy raz zieleń - koper, pietruszka i szpinak!

Lubię, w takie dni jak dziś, wyjść wcześniej z domu na lokalny targ. Raczyć twarz w kąpieli słonecznej. Niczym się nie przejmować, każdą spotkaną osobę witać uśmiechem. Mimo że gotowanie to moja czwarta wielka pasja to w taki dzień jak dziś chciałem zrobić coś w mniej niż 15 minut.Wystarczy odrobina wyobraźni i dobry blender a obiad niemalże robi się sam. 

Połączenie kopru, pietruszki wraz z makaronem szpinakowym jest uzależniające. Nie tylko smakowo, ale też zdrowotnie: - pietruszka pełna jest witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, a z kolei koper ma w sobie witaminy C, D, E, K oraz różne odmiany witaminy B. Nie traktujemy zatem tego duetu jedynie jako przyprawy, ale oddajmy im cześć wymyślając proste, lecz imponująco pyszne danie.

Potrawa nie musi być podkręcana żadnymi wymyślnymi przyprawami, gdyż zielenina ma w sobie tyle smaku, co nie miara.


Składniki:
1 pęczek pietruszki
1 pęczek kopru
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
4-8 łyżek oliwy z oliwek (ja daję więcej, bo lubię wyrazisty smak oliwy)
1-3 łyżki zimnej wody w razie, gdy pesto wychodzi zbyt gęste

ulubiony makaron - ja użyłem orkiszowego ze szpinakiem
sól i pieprz świeżo mielony do podania

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy.
  2. W tym czasie koper i pietruszkę myjemy i pozbawiamy za grubych części łodyżek. 
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera z ostrzem w kształcie listery S
  4. Gorący makaron umieszczamy w misce i dodajemy pesto. Mieszamy dokładnie. 
  5. Gotowe! Podajemy ze świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wedle potrzeby  można chlusnąć raz jeszcze oliwy.
Smacznego! 

Wskazówki:
1. Można użyć innego blendera - ręcznego chociażby, ale ten w kształcie litery s rozdrobni składniki a nie uczyni z nich jednolitej masy.

 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger