09:48

Burger z wędzonymi kiełbaskami

Przepis dotyczy kiełbasek, które są gwiazdą burgerów, takich jak na zdjęciu. Możecie w dowolny sposób łączyć je z waszymi ulubionymi dodatkami. Są doskonale wilgotne i wyraziste w smaku. Nie bójcie się eksperymentować z białkiem  pszennym, zmieniajcie dodaki i przyprawy. 
Składniki:
2 szklanki glutenu
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 fasoli czerwonej z puszki
4 - 5 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
1 duża czerwona cebula
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 i 1/4 szklanki bulionu
3 łyżki dymu wędzarniczego
1 łyżka pasty miso
3 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki chilii
3 łyżki papryki wędzonej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki curry

Przygotowanie:
  1. Obie mąki przesiej przez sitko.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj niedbale.
  3. Rozgrzej olej kokosowy. Cebulę zeszklij.
  4. Fasolę zalej bulionem, dodaj cebulę, koncentrat, dym, miso, pomidory suszone i sos sojowy. Zblenduj na gładką masę - może być w kielichu lub za pomocą tradycyjnego blendera ręcznego.
  5. Przyprawy takie jak kumin warto rozgnieść w moździerzu lub zmielić. Do powstałej masy dodaj przyprawy. wymieszaj razem. 
  6. Całą aromatyczną mieszankę dodaj do miski z mąkami. Mieszaj dobrze łyżką lub za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników. Ja zazwyczaj od razu używam rąk. 
  7. Wyrabiaj ciasto przez minimum 15 minut. Po tym czasie odłóż na 10 do odpoczynku.
  8. Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania (minimum 4 litry).
  9. Po czasie leżakowania ciasta wytnij z foli aluminiowej prostokąty o krótszym boku ok. 7-8 cm. 
  10. Rwij kawałki ciasta i zwijaj parówki takiej wielkości jak lubisz.
  11. Zwinięte w folię parówki owiń szczelnie w folię przezroczystą i skręć brzegi dociskając masę w folii. *
  12. Gotuj w gorącej wodzie przez 30 - 40 minut. 
  13. Gotowe parówki odłóż do wystygnięcia i rozpakuj. 
  14. Grilluj lub smaż i jedz w z pysznymi dodatkami w takim wypasionym burgerze jak na zdjęciu! 
Smacznego!

*możesz też uformować większe kiełbaski - takie jak salami.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger