Po wielu próbach znalazłem smak, który mi jak najbrdziej odpowiada! Jest to przepis ze swoistym mrugnięciem oka. Od jakiegoś czasu mam słabość do seitanu i dlatego to kolejna odsłona wariacji na jego temat. Decydując sie na jedzenie roślin nie będę kłamał, że tęsknię za niektórymi smakami. Ja wybrałem taką ścieżkę z powodów etycznych, które są silniejsze niż mój gust. Weganizm nie równa się rezygnacji z dobrze doprawionego, smacznego i przypominającego stare smaki jedzenia! Nie mówię, że lista składników jest krótka, ale może na święta czy urodziny zaszalejcie i zrobicie tę pyszność!
Składniki:
ciemna część:
300 g glutenu
4 łyżki mąki z ciecierzycy
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/2 szklanki zmielonych suszonych grzybów
4 łyżki papryki wędzonej słodkiej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka szałwii
1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka wędzonej soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 i 1/3 szklanki bulionu
4 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
3 i 1/2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka pasty miso
3 łyżki aromatu wędzarniczego
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
170 g czerwonej cebuli
3 ząki czosnki
1 łyzka oleju kokosowego
jasna:
150g glutenu
3 łyżki mąki z ciecierzycy
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli wędzonej
1 łyżeczka prażonej cebuli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka estragonu
3/4 łyżeczki pieprzu białego
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
1 łyżeczka miso
80 ml smietanki sojowej (tłustej)
Przygotowanie:
- Przygotuj dwie miski. Zajmij się najpier zrobieniem ciemnej części.
- Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Rozgrzej olej kokosowy na petlni i zeszklij.
- Przesiej gluten i ciciorkową mąkę przez sitko do pierwszej miski.
- Do drugiej dodaj wszystkie suche przyprawy i zioła, oraz mokre dodatki. Dołóż do tego cebulkę z czosnkiem i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. Zrób to naprawdę dokładnkie. Jeśli masz dobry blender kielichowy lub termomix to użyj ich by uzyskać gładką konsystencję.
- Wlej gotową masę do drugiej miski z glutenem i cieciorkową mąką. Mieszaj powoli ręką do połączenia się składników i uganiataj przez 15 - 20 minut. Dobre wyrobienie glutenu jest gwarantem idealnej konsystencji! Odstaw by masa odpoczęła.
- Czas na jasną masę.
- Przesiej do czystej miski gluten i mąkę z ciecierzycy.
- Do drugiej czystej miski dodaj przyprawy i zioła, oraz mokre składniki. Analogicznie masz uzyskać gładką masę, którą dodasz do suchej mieszanki.
- Połącz mokrą masę z suchą i ugniataj przez 15-20 minut. Nie spiesz się. Poszuj jak powstaje seitanowa masa, która za kilka chwil będzie cieszyć twoje podniebienie! Odstaw masą na 5 minut odpoczynku.
- Wstaw duży garnek wody. U mnie był to garnek 4,5 litra. Woda musi silnie bulgotać nawet po zmniejszeniu mocy palnika.
- Podziel ciemną i jasną warstwę na kwałki i uformuj z niej plastry. Ciemniejsze niech będą grubsze, a jąsniejsze ciensze i niech będzie ich więcej. ważne by plastry były jednakowej wielkości to sprawi, że "boczek" będzie jednolitym blokiem.
- Przełóż ciemną masę jasną i teraz najzabawniejsza z części. Użyj wałka do tego by okładać mocno masę. Uderzając intensywnie przez dłuższy czas masę połączysz ją w jeden blok. Nasz przyszły boczk.
- Masę owiń w folię aluminiową, a tę paczuszkę z kolei szczelnie owiń folią spożywczą. Jest to niesamowicie istotne. Nasza roślinna wędlina teraz spędzi w tej paczuszcze 2 godziny gotując się pod przykryciem. Jeśli źle zabezpieczysz ją to najnormalniej rozmoknie i wyjdzie z tego wielkie nic.
- Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Krój w cienkie plastry, smaż, zawijaj ważywa z "boczek", zrób carbonarę. Miej fun i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół fikuśnym produketem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz