10:48

Roślinny boczek

Po wielu próbach znalazłem smak, który mi jak najbrdziej odpowiada! Jest to przepis ze swoistym mrugnięciem oka. Od jakiegoś czasu mam słabość do seitanu i dlatego to kolejna odsłona wariacji na jego temat. Decydując sie na jedzenie roślin nie będę kłamał, że tęsknię za niektórymi smakami. Ja wybrałem taką ścieżkę z powodów etycznych, które są silniejsze niż mój gust. Weganizm nie równa się rezygnacji z dobrze doprawionego, smacznego i przypominającego stare smaki jedzenia! Nie mówię, że lista składników jest krótka, ale może na święta czy urodziny zaszalejcie i zrobicie tę pyszność!

Składniki:

ciemna część:
300 g glutenu
4 łyżki mąki z ciecierzycy

4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/2 szklanki zmielonych suszonych grzybów
4 łyżki papryki wędzonej słodkiej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka szałwii
1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka wędzonej soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 i 1/3 szklanki bulionu
4 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
3 i 1/2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka pasty miso
3 łyżki aromatu wędzarniczego
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki

170 g czerwonej cebuli
3 ząki czosnki
1 łyzka oleju kokosowego

jasna:
150g glutenu
3 łyżki mąki z ciecierzycy

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli wędzonej
1 łyżeczka prażonej cebuli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka estragonu
3/4 łyżeczki pieprzu białego

3/4 szklanki wody
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
1 łyżeczka miso
80 ml smietanki sojowej (tłustej)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dwie miski. Zajmij się najpier zrobieniem ciemnej części. 
  2. Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Rozgrzej olej kokosowy na petlni i zeszklij.
  3. Przesiej gluten i ciciorkową mąkę przez sitko do pierwszej miski.
  4. Do drugiej dodaj wszystkie suche przyprawy i zioła, oraz mokre dodatki. Dołóż do tego cebulkę z czosnkiem i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. Zrób to naprawdę dokładnkie. Jeśli masz dobry blender kielichowy lub termomix to użyj ich by uzyskać gładką konsystencję.
  5. Wlej gotową masę do drugiej miski z glutenem i cieciorkową mąką. Mieszaj powoli ręką do połączenia się składników i uganiataj przez 15 - 20 minut. Dobre wyrobienie glutenu jest gwarantem idealnej konsystencji! Odstaw by masa odpoczęła.
  6. Czas na jasną masę. 
  7. Przesiej do czystej miski gluten i mąkę z ciecierzycy.
  8. Do drugiej czystej miski dodaj przyprawy i zioła, oraz mokre składniki. Analogicznie masz uzyskać gładką masę, którą dodasz do suchej mieszanki.
  9. Połącz mokrą masę z suchą i ugniataj przez 15-20 minut. Nie spiesz się. Poszuj jak powstaje seitanowa masa, która za kilka chwil będzie cieszyć twoje podniebienie! Odstaw masą na 5 minut odpoczynku.
  10. Wstaw duży garnek wody. U mnie był to garnek 4,5 litra. Woda musi silnie bulgotać nawet po zmniejszeniu mocy palnika.
  11. Podziel ciemną i jasną warstwę  na kwałki i uformuj z niej plastry. Ciemniejsze niech będą grubsze, a jąsniejsze ciensze i niech będzie ich więcej. ważne by plastry były jednakowej wielkości to sprawi, że "boczek" będzie jednolitym blokiem.
  12. Przełóż ciemną masę jasną i teraz najzabawniejsza z części. Użyj wałka do tego by okładać mocno masę. Uderzając intensywnie przez dłuższy czas masę połączysz ją w jeden blok. Nasz przyszły boczk.
  13. Masę owiń w folię aluminiową, a tę paczuszkę z kolei szczelnie owiń folią spożywczą. Jest to niesamowicie istotne. Nasza roślinna wędlina teraz spędzi w tej paczuszcze 2 godziny gotując się pod przykryciem. Jeśli źle zabezpieczysz ją to najnormalniej rozmoknie i wyjdzie z tego wielkie nic.
  14. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. 
  15. Krój w cienkie plastry, smaż, zawijaj ważywa z "boczek", zrób carbonarę. Miej fun i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół fikuśnym produketem. 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger