Ten meksykański przysmak aż prosił o spolszczenie. By nadać mu rodzimych nut smakowych i nafaszerować pysznymi kurkami. Do tego pyszny, na maksa czosnkowy grecki dip tzatzyki. W pół godziny sprawicie sobie rozkosz! Nie czekajcie!
Składniki:
kurki:
200 g kurek
3 ząbki czosnu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżki oleju
sól do smaku
tofu:
kostka wędzonego tofu (180 g)
2 łyżki oleju
2 szalotki
2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka mieszanki curry
1 łyżeczka czarnej soli (kala namak)
1/2 szklanki buliony
2 szczypty cukru
ryż:
1/2 szklanki ryżu
1 i 1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
3 spore szczypty pieprzu ziołowego
2 łyżeczki czarnego sezamu
4 placki tortilli pszennej
ulubione dodatki:
czerwona kapusta
musztarda/majonez
papryka czerwona
marchew
ogórki małosolne
tzatzyki:
jogurt sojowy (200g)
180 g zielonego ogórka
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Kurki: oczyść, umyj i dobrze osusz. Czosnek pokrój bardzo drobno. Rozgrzej dobrze olej. Umieść grzybki na patelni i zmniejsz moc palnika o połowę. Smażąc przez 2 - 3 minuty zredukuj ilość wody, którą wydadzą z siebie grzyby. Po tym czasie dodaj kolendrę, sól do smaku. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
- Tofu: pokrój w średniej wielkości kostkę. Ja zazwyczaj dzielę kostkę na trzy plastry. Każdy z nich na trzy słupki, a te z kolei na 5-6 kostek. Pokrój drobno szalotkę. Rozgrzej olej i zeszklij szalotkę. Dodaj do niej tofu. Smaż przez minutę. Po tym czasie zalej bulionem i dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty. Po tym czasie zwiększ moc palnika i zredukuj całkowicie płyny tak, by pozostało samo tofu z cebulką.
- Ryż ugotuj al dente. Dodaj przyprawy oraz sezam, i wymieszaj.
- Wszystkie dodatki skrój przed aplikacją ich na placek.
- Tzatzyki: ogórek zielony pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj przeciśnięty czosnek, oliwę i jogurt. Dobrze wymieszaj. Dosól i popieprz do smaku.
- Kurki, tofu, ryż z sezamem oraz wszystkie wymarzone dodaki aplikuj na środek placka. Polej tzatzykami i zwiń. Możesz burrito dodatkowo podgrilować lub podpiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz