Ostatni przepis na kalafior cieszył się waszą uwagą. Idąc za prostotą, która dotyczyła tamtej receptury, postanowiłem przygotować kalafiora ubranego w odcienie czerwieni. Ta propozycja nie zajmuje dużo czasu, we wstępnej fazie, bo zrobienie marynaty i podgotowanie kalafiora zajmie dosłownie kilka minut. Kolejna faza jest dłuższa, gdyż istotnym jest, by kalafior poleżakował minimum 8 godzin, a najlepiej przez noc. Słodycz pomidorów i nuty umami sosu sojowego w doskonałym duecie na scenie z cebulą oraz odrobiną selera.
Składniki:
główka kalafiora (500g)
1 biała cebula (115g)
2 ząbki czosnku (10g)
pół ćwiartki selera - korzeń (80g)
400g zmiksowyanych świeżych pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
pietruszka - korzeń (20g)
4 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kolendry
olej do smażenia
sos:
2 łyżki pasty z sezamu (tahini)
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek sosu sojowego
sól do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior w różyczkach gotujemy w osolonej przez 8 - 10 minut. Studzimy.
- Cebulę, czosnek, pietruszkę i seler. Obieramy z łupin czy skórek. Kroimy drobno.
- 2 - 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni.
- Szklimy cebulę wraz z czosnkiem.
- Dodajemy pietruszkę oraz seler.
- Dusimy całość przez 5 minut pod przykryciem.
- Dodajemy pomidory i dusimy kolejne 5 minut, bez przykrycia. Na tym etapie redukując nadmiar wody może lekko całość przywrzeć do patelni. Studzimy.
- Warzywa w pomidorach umieszczamy ostudzone w misce (przy założeniu, że używam blendera ręcznego) lub w blenderze kielichowym. Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę.
- Zalewamy kalafior w misce lub naczyniu, które będziemy mogli szczelnie zamknąć na czas marynowania. Obtaczamy wcześniej podgotowanego kalafiora. Marynujemy przez minimum 8 godzin lub noc.
- Rozgrzewamy piec na 220 stopni.
- Kalafior wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 20 minutach. Po 10 -12 minutach obracamy na drugą stronę.
- Składniki sosu mieszamy i polewamy ciepłego kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz