14:27

Pieczony kalafior w pomidorowej marynacie

Ostatni przepis na kalafior cieszył się waszą uwagą. Idąc za prostotą, która dotyczyła tamtej receptury, postanowiłem przygotować kalafiora ubranego w odcienie czerwieni. Ta propozycja nie zajmuje dużo czasu, we wstępnej fazie, bo zrobienie marynaty i podgotowanie kalafiora zajmie dosłownie kilka minut. Kolejna faza jest dłuższa, gdyż istotnym jest, by kalafior poleżakował minimum 8 godzin, a najlepiej przez noc. Słodycz pomidorów i nuty umami sosu sojowego w doskonałym duecie na scenie z cebulą oraz odrobiną selera.

Składniki:
główka kalafiora (500g)
1 biała cebula (115g)
2 ząbki czosnku (10g)
pół ćwiartki selera - korzeń (80g)
400g zmiksowyanych świeżych pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
pietruszka - korzeń (20g)

4 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kolendry

olej do smażenia 

sos:
2 łyżki pasty z sezamu (tahini)
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek sosu sojowego
sól do smaku

Przygotowanie:
  1.  Kalafior w różyczkach gotujemy w osolonej przez 8 - 10 minut. Studzimy.
  2. Cebulę, czosnek, pietruszkę i seler. Obieramy z łupin czy skórek. Kroimy drobno. 
  3. 2 - 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni.
  4. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem.
  5. Dodajemy pietruszkę oraz seler. 
  6. Dusimy całość przez 5 minut pod przykryciem.
  7. Dodajemy pomidory i dusimy kolejne 5 minut, bez przykrycia. Na tym etapie redukując nadmiar wody może lekko całość przywrzeć do patelni. Studzimy.
  8. Warzywa w pomidorach umieszczamy ostudzone w misce (przy założeniu, że używam blendera ręcznego) lub w blenderze kielichowym. Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. 
  9. Zalewamy kalafior w misce lub naczyniu, które będziemy mogli szczelnie zamknąć na czas marynowania. Obtaczamy wcześniej podgotowanego kalafiora. Marynujemy przez minimum 8 godzin lub noc.
  10. Rozgrzewamy piec na 220 stopni. 
  11. Kalafior wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Pieczemy przez 20 minutach. Po 10 -12 minutach obracamy na drugą stronę.
  13. Składniki sosu mieszamy i polewamy ciepłego kalafiora. 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger