Szpargowa mania dobiega końca. Teraz na straganach króluje fasolka szparagowa i właśnie jej pojawienie się skłoniło mnie to zrobienia dania, które jest swego rodzaju epigonem - jednym skrzydłem w tym, co się kończy, a drugim w nowym, tym, co powoli się rozkręca.
Chrupkość obu warzyw i delikatny smak uzależnia. W tym wypadku podkręciłem całość ostrym chili i zestawiłem kontrastowo ze słodyczą masła orzechowego.
Nie owijając - chwil roboty a dużo radości! Działamy!
Składniki:
420 g białych szparagów (pęczek)
200 g fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1/3 łyżeczki chili
1 i 1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
sos:
1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
5-6 łyżek napoju sojowego
35g orzechów ziemnych prażonych
szczypta soli
Przygotowanie:
- Nastawiamy garnek (ok. 2 - 3l) z wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy.
- Szparagi obieramy z twardej skórki, kroimy na 3 - 4 części. Fasolkę oczyszczamy pod wodą, odcinamy twarde końcówki i kroimy na połówki.
- Do zagotowanej wody najpierw dajemy szparagi. Gotujemy przez 7 minut. Wyjmujemy je za pomocą łyżki na cedzak.
- Do tej samej, gotującej się wody po szparagach, dodajemy fasolkę. Gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy na cedzak.
- Kroimy czerwoną cebulę w kostkę.
- Rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę wraz z wędzoną papryką.. Zmniejszamy moc palnika o połowę.
- Dodajemy do niej szparagi i fasolkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dobrze. Smażymy na średniej mocy palnika przez 5-8 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Składniki na sos umieszczamy w misce i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Podajemy "potrawkę" polaną sosem i posypaną orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz