17:02

Fasolka szparagowa i szparagi z sosem orzechowym

Szpargowa mania dobiega końca. Teraz na straganach króluje fasolka szparagowa i właśnie jej pojawienie się skłoniło mnie to zrobienia dania, które jest swego rodzaju epigonem - jednym skrzydłem w tym, co się kończy, a drugim w nowym, tym, co powoli się rozkręca.

Chrupkość obu warzyw i delikatny smak uzależnia.  W tym wypadku podkręciłem całość ostrym chili i zestawiłem kontrastowo ze słodyczą masła orzechowego. 

Nie owijając - chwil roboty a dużo radości! Działamy!

Składniki: 
420 g białych szparagów (pęczek)
200 g fasolki szparagowej
1 czerwona cebula

2 łyżki oleju do smażenia

1/3 łyżeczki chili
1 i 1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku

sos:
1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
5-6 łyżek napoju sojowego
35g orzechów ziemnych prażonych
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Nastawiamy garnek (ok. 2 - 3l) z wodą. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy.
  2. Szparagi obieramy z twardej skórki, kroimy na 3 - 4 części. Fasolkę oczyszczamy pod wodą, odcinamy twarde końcówki i kroimy na połówki.
  3. Do zagotowanej wody najpierw dajemy szparagi. Gotujemy przez 7 minut. Wyjmujemy je za pomocą łyżki na cedzak.
  4. Do tej samej, gotującej się wody po szparagach, dodajemy fasolkę. Gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy na cedzak.
  5. Kroimy czerwoną cebulę w kostkę.
  6. Rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę wraz z wędzoną papryką.. Zmniejszamy moc palnika o połowę.
  7. Dodajemy do niej szparagi i fasolkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dobrze. Smażymy na średniej mocy palnika przez 5-8 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Składniki na sos umieszczamy w misce i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  9. Podajemy "potrawkę" polaną sosem i posypaną orzechami.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger