Te proste maleństwa wychodzą zawsze. Można je dowolnie zmieniać i nadają się na każda okazję. Spróbujcie!
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżka karobu (można zmienic6na kakao)
1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Mokre:
1 szklanka napoju roślinnego
1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
3 łyżki dżemu truskawkowego
dropsy czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Włączamy piekarnik na 180 stopni.
- Suche składniki, poza cukrem, przesiewamy przez sitko.
- Dodajemy mokre składniki.
- Mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.
- Przekładamy masę do papierowych/silikonowych pipetek w formie metalowej do babeczek. Ciasto ma sięgać prawie brzegu foremek. Posypujemy dropsami. Ja jeszcze na dno przed dodaniem surowego ciasta rzucam kilka.
- Wkładamy do nagrzanego pieca.
- Pieczemy przez 15-20 minut. Doglądamy.
- Studzimy.
Smacznego!
Porady:
- Babeczki wychodzą dobrze na cukrze białym, trzcinowym, kokosowym czy ksylitolu.
- Najlepszy w smaku jest cynamon cejloński. Ma swoistą słodycz i jest delikatniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz