12:04

Białe szparagi z wędzoną botwinką

Białe szparagi w swoim smaku są dużo delikatniejsze od zielonych. Komponują się dobrze z nutami papryki i są bardzo wdzięczne na grilla. Botwinka poza zupą może stać się w prosty sposób główną składową dania. Moja propozycja ma podkreślić atut młodych liści buraka, wydobyć ich słodycz, która cudownie podkreśla wędzarnicze nuty. Są one podduszone z cebulą, papryką wędzoną oraz kuminem. Spróbujcie!

Składniki:
pęk botwiny
2 cebule
2 - 3 łyżki oleju

1/3 łyżeczki kumin u
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2  łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

pęk białych szparagów

3 łyżki słonecznika
2 łyżeczki sezamu

Przygotowanie:
  1. Botwinę i szparagi delikatnie myjemy. Osuszamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście buraka rozdrabniamy na paski szerokości 1 cm.
  3. Rozgrzewamy olej. 
  4. Cebulę szklimy na złoto. Gdy to uczynimy dodajemy botwinę. Dusimy przez 5 minut na średniej mocy palnika.
  5. Po 3 minutach dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie. 
  6. Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Ilość musi być adekwatna do wysokości szparagów lub możemy je położyć. Ja wybieram większy garnek i nie stawiam szparagów. Wtedy mniej wody zużywa się na ich przygotowanie.  
  7. Jeśli jest potrzeba odcinamy szparagom zdrewniałą część.
  8. Gdy woda bulgocze wkładamy szparagi. Gotujemy przez 3-4 minuty.
  9. 3 łyżki słonecznika i 2 łyżeczki sezamu prażymy na patelni do momentu, gdy w kuchni zacznie unosić się charakterystyczny orzechowy aromat a nasze ziarenka będą wyraźnie podprażone.
  10. Gotową botwinę solimy i pieprzymy do smaku.
  11. Wykładamy na talerz.
  12. Ugotowane szparagi układamy na botwinie lub częściowo otulamy. Posypujemy prażonymi ziarnami.
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger