Białe szparagi w swoim smaku są dużo delikatniejsze od zielonych. Komponują się dobrze z nutami papryki i są bardzo wdzięczne na grilla. Botwinka poza zupą może stać się w prosty sposób główną składową dania. Moja propozycja ma podkreślić atut młodych liści buraka, wydobyć ich słodycz, która cudownie podkreśla wędzarnicze nuty. Są one podduszone z cebulą, papryką wędzoną oraz kuminem. Spróbujcie!
Składniki:
pęk botwiny
2 cebule
2 - 3 łyżki oleju
1/3 łyżeczki kumin u
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
pęk białych szparagów
3 łyżki słonecznika
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki słonecznika
2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie:
- Botwinę i szparagi delikatnie myjemy. Osuszamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Liście buraka rozdrabniamy na paski szerokości 1 cm.
- Rozgrzewamy olej.
- Cebulę szklimy na złoto. Gdy to uczynimy dodajemy botwinę. Dusimy przez 5 minut na średniej mocy palnika.
- Po 3 minutach dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie.
- Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Ilość musi być adekwatna do wysokości szparagów lub możemy je położyć. Ja wybieram większy garnek i nie stawiam szparagów. Wtedy mniej wody zużywa się na ich przygotowanie.
- Jeśli jest potrzeba odcinamy szparagom zdrewniałą część.
- Gdy woda bulgocze wkładamy szparagi. Gotujemy przez 3-4 minuty.
- 3 łyżki słonecznika i 2 łyżeczki sezamu prażymy na patelni do momentu, gdy w kuchni zacznie unosić się charakterystyczny orzechowy aromat a nasze ziarenka będą wyraźnie podprażone.
- Gotową botwinę solimy i pieprzymy do smaku.
- Wykładamy na talerz.
- Ugotowane szparagi układamy na botwinie lub częściowo otulamy. Posypujemy prażonymi ziarnami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz