Składniki:
1 porcja
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka napoju roślinnego o smaku waniliowym lub o neutralnym smaku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego
5-6 sztuk daktyli bez pestek
160 g truskawek
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
- Umyj truskawki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Na malutkie kawałeczki potnij daktyle.
- Rozgrzej olej. Dodaj daktyle i smaż na średniej mocy palnika 30 sekund co jakiś czas mieszając.
- Dodaj truskawki i wymieszaj. Przykryj i duś przez minutę.
- Po tym czasie truskawki delikatnie zmiękną. Dodaj płatki jaglane i całość zalej napojem roślinnym. Nie przykrywaj już.
- Zmniejsz moc palnika i mieszając dosyć często doprowadź do stanu, gdy płatki zrobią się kleistą budyniową masą.
- Podawaj na gorąco z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz