18:44

Jaglanka z truskawkami

Płatki owsiane wszyscy znamy. Gorzej z orkiszowymi czy jaglanymi. Mogą być alternatywą, gdy owsianka nam się znudzi. Odrobina owoców i dosłownie kilka minut a słodkie śniadanie  czy deser będziemy mieli gotowy. Spróbujcie truskawki zastąpić jagodami by uzyskać bardziej leśna wariację.

Składniki:
1 porcja
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka napoju roślinnego o smaku waniliowym lub o neutralnym smaku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego
5-6 sztuk daktyli bez pestek
160 g truskawek
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie:
  1. Umyj truskawki i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Na malutkie kawałeczki potnij daktyle.
  2. Rozgrzej olej. Dodaj daktyle i smaż  na średniej mocy palnika 30 sekund co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj truskawki i wymieszaj. Przykryj i duś przez minutę.
  4. Po tym czasie truskawki delikatnie zmiękną. Dodaj płatki jaglane i  całość zalej napojem roślinnym. Nie przykrywaj już.
  5. Zmniejsz moc palnika i mieszając dosyć często doprowadź do stanu, gdy płatki zrobią się kleistą budyniową masą. 
  6. Podawaj na gorąco z ulubionymi owocami.
Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger