Lubię spontaniczne spotkania. Leniwe południe, myślę sobie, że już dziś nic wyjątkowego się nie wydarzy... nagle dzwoni telefon i wiem, że za 30 minut odwiedzą mnie znajomi. Dobrze jest posiedzieć przy kawie i coś przekąsić. To co zawsze musi być w zapasie u mnie w domu to: daktyle, bez których nie wyobrażam sobie spodów do surowych ciast; płatki owsiane idealne na śniadanie, obiad a nawet kolację; no i słonecznik - przyprażony jako posypka do sałatki czy na pesto. Te trzy składniki tworzą zdrową przekąskę, która idealnie nadaje się na imprezę, a zwłaszcza do zrobienia wtedy, gdy ma się mało czasu. Spróbujcie!
Składniki:
100 g górskich płatków owsianych
100 g słonecznika
120 g daktyli bez pestek
1 łyżeczka karobu (można pominąć i dodać o 1/2 łyżeczki więcej cynamonu)
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest dużo smaczniejszy, bardziej słodki)
100 g słonecznika
120 g daktyli bez pestek
1 łyżeczka karobu (można pominąć i dodać o 1/2 łyżeczki więcej cynamonu)
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest dużo smaczniejszy, bardziej słodki)
2 łyżki oleju kokosowego
szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorąca wodą za 15 minut i przykrywamy talerzem.
- Słonecznik i płatki owsiane możemy rozdrobnić na dwa sposoby. Jeśli mamy dobry blender z ostrzem w kształcie S to możemy je po prostu zmiksować. Ja nie posiadam, więc posiłkuje się, starszym ode mnie, młynkiem do kawy. Wsypuję odrobinę i mielę do momentu, gdy większe kawałki ziaren - by nie zrobić takiej typowej mąki.
- Odcedzamy daktyle - pozostawiamy wodę, może nam się jeszcze przydać.
- Umieszczamy płatki owsiane, słonecznik, daktyle i resztę składników w blenderze o ostrzu w kształcie S. Mielimy razem do momentu połączenia się składników w masę, która łatwo daje się formować.
- W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki wody po daktylach. Lecz nie powinno to być konieczne.
- Formujemy w kuleczki o wadze mniej więcej 20g każda.
- Obtaczamy w ulubionych posypkach. U mnie możecie zauważyć puder buraczany, karob, sezam i kakao.
- puder buraczany - dostaniemy już w każdym Rossmanie. Jest delikatnie słodki i uroczo różowy.
- karob - proszek z chleba drzewa świętojańskiego. Naturalnie słodki, substytut kakao z dużą ilością wapnia. Jasnobrązowy.
- sezam - może być prażony lub nie. Dodaje chałwowego smaku.
- chia (szałwia hiszpańska) - chrupie miło w buzi i pełna jest kwasów omega-3.
- kakao - gorzki smak doskonale współgra ze słodyczą daktyli.
- wiórki kokosowe
- płatki róż
- nagietek
- młody zielony jęczmień - zmielone liście jęczmienia nadają przyjemnego zielonego koloru naszym słodyczą, są pełne witamin. Minus jest taki, ze dosyć szybko kolor ciemnieje.
- spirulina - proszek z sinic. Bogate źródło białka, lecz nadaje morskiego posmaku.
- zielona herbata matcha
- zmielone inne orzechy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz