10:32

Daktylowe praliny

Lubię spontaniczne spotkania. Leniwe południe, myślę sobie, że już dziś nic wyjątkowego się nie wydarzy... nagle dzwoni telefon i wiem, że za 30 minut odwiedzą mnie znajomi. Dobrze jest posiedzieć przy kawie i coś przekąsić. To co zawsze musi być w zapasie u mnie w domu to: daktyle, bez których nie wyobrażam sobie spodów do surowych ciast; płatki owsiane idealne na śniadanie, obiad a nawet kolację; no i słonecznik - przyprażony jako posypka do sałatki czy na pesto. Te trzy składniki tworzą zdrową przekąskę, która idealnie nadaje się na imprezę, a zwłaszcza do zrobienia wtedy, gdy ma się mało czasu. Spróbujcie!

Składniki:
100 g górskich płatków owsianych
100 g słonecznika
120 g daktyli bez pestek
1 łyżeczka karobu (można pominąć i dodać o 1/2 łyżeczki więcej cynamonu)
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest dużo smaczniejszy, bardziej słodki)
2 łyżki oleju kokosowego

szklanka gorącej wody

Przygotowanie:
  1. Daktyle zalewamy gorąca wodą za 15 minut i przykrywamy talerzem.
  2. Słonecznik i płatki owsiane możemy rozdrobnić na dwa sposoby. Jeśli mamy dobry blender z ostrzem w kształcie S to możemy je po prostu zmiksować. Ja nie posiadam, więc posiłkuje się, starszym ode mnie, młynkiem do kawy. Wsypuję odrobinę i mielę do momentu, gdy większe kawałki ziaren - by nie zrobić takiej typowej mąki. 
  3. Odcedzamy daktyle - pozostawiamy wodę, może nam się jeszcze przydać.
  4. Umieszczamy płatki owsiane, słonecznik, daktyle i resztę składników w blenderze o ostrzu w kształcie S. Mielimy razem do momentu połączenia się składników w masę, która łatwo daje się formować.
  5. W razie potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki wody po daktylach. Lecz nie powinno to być konieczne.
  6. Formujemy w kuleczki o wadze mniej więcej 20g każda.
  7. Obtaczamy w ulubionych posypkach. U mnie możecie zauważyć puder buraczany, karob, sezam i kakao.
Z czego możemy zrobić posypki do naszych pralinek:
  • puder buraczany - dostaniemy już w każdym Rossmanie. Jest delikatnie słodki i uroczo różowy.
  • karob - proszek z chleba drzewa świętojańskiego. Naturalnie słodki, substytut kakao z dużą ilością wapnia. Jasnobrązowy.
  • sezam - może być prażony lub nie. Dodaje chałwowego smaku.
  • chia (szałwia hiszpańska) - chrupie miło w buzi i pełna jest kwasów omega-3.
  • kakao - gorzki smak doskonale współgra ze słodyczą daktyli.
  • wiórki kokosowe
  • płatki róż
  • nagietek
  • młody zielony jęczmień - zmielone liście jęczmienia nadają przyjemnego zielonego koloru naszym słodyczą, są pełne witamin. Minus jest taki, ze dosyć szybko kolor ciemnieje.
  • spirulina - proszek z sinic. Bogate źródło białka, lecz nadaje morskiego posmaku.
  • zielona herbata matcha
  • zmielone inne orzechy.
 Smacznego!




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger