Lubię zwracać głos warzywom. Odrobina ziół z oliwą. Dobrze wymieszać i dusić kilka chwil w piekarniku. Przenikające się aromaty rozkosznie nas zaskoczą. Tak przygotowane mogą być idealnym dodatkiem do kotletów fasolowych i ulubionych ziemniaków. W bardzo prosty i nie zajmujący wiele czasu zaczarujcie swój talerz.
Składniki:
1/2 główki kalafiora
jasna część 1 pora
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka białej ugotowanej fasoli
Marynata:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Kalafior dzielimy na różyczki. Jeśli są wyjątkowo spore to kroimy je na połówki.
- Czosnek kroimy bardzo drobno.
- Część cebuli kroimy bardzo drobno, a resztę na większą kostkę.
- Pora dzielimy na pół i kroimy w plastry.
- Wszystkie warzywa umieszczamy w misce z fasolą.
- Składniki marynaty mieszamy razem.
- Wlewamy do warzywa marynatę i dokładnie mieszamy.
- Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Ja zamiast przykrycia użyłem foli aluminiowej.
- Pieczemy przez 30 - 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz