10:56

Kalafior duszony z ziołami i porem

Lubię zwracać głos warzywom. Odrobina ziół z oliwą. Dobrze wymieszać i dusić kilka chwil w piekarniku. Przenikające się aromaty rozkosznie nas zaskoczą.  Tak przygotowane mogą być idealnym dodatkiem do kotletów fasolowych i ulubionych ziemniaków. W bardzo prosty i nie zajmujący wiele czasu zaczarujcie swój talerz. 

Składniki:
1/2 główki kalafiora
jasna część 1 pora
2 cebule 
2 ząbki czosnku
1 szklanka białej ugotowanej fasoli

Marynata:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Kalafior dzielimy na różyczki. Jeśli są wyjątkowo spore to kroimy je na połówki. 
  3. Czosnek kroimy bardzo drobno.
  4. Część cebuli kroimy bardzo drobno, a resztę na większą kostkę.
  5. Pora dzielimy na pół i kroimy w plastry. 
  6. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce z fasolą.
  7. Składniki marynaty mieszamy razem.
  8. Wlewamy do warzywa marynatę i dokładnie mieszamy.
  9. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Ja zamiast przykrycia użyłem foli aluminiowej. 
  10. Pieczemy przez 30 - 40 minut. 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger