13:28

Makaron z sosem "śmietanowym" i pieczarkami

Mimo że kocham gotować i lubię spędzać duże ilości czasu w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych to niestety, zdarza mi się również odczuwać głęboką niechęć do tego. Zajmowanie się tym, co kochasz przez większą część czasu skutkuje malutkimi wypaleniami, zmęczeniem materiału, przesytem. Bywa tak nawet, że gotuję coś i nie mam nawet ochoty już tego próbować... Ale ! wystarczy zmiana perspektywy poprzedzona odpoczynkiem od stania w kuchni i na nowo wracają siły. Dobre jedzenie jest super, ale wykonywanie go, gdy jestem zregenerowany fizycznie i duchowo to dopiero niesamowite doświadczenie!

W takim czasie lubię mieć pod ręką łatwe przepisy, które nie zajmują wiele czasu a są pyszne!

Składniki:
1 porcja

5 umytych i osuszonych pieczarek
1 cebula

100g makarony spaghetti

zaprawa na sos:
1/2 łyżeczki tymianku
2 i 1/2 łyżeczki płatków drożdży nieaktywnych
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 szklanki napoju roślinnego (wybrałem owsiany)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Kroimy cebulę w kostkę a pieczarki  w  plasterki. 
  2. Rozgrzewamy olej.
  3. Szklimy cebulę na złoto po  czym dodajemy pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pieczarki wypuszczą wodę. Redukujemy ją znacznie. Zmniejszamy moc palnika na minimum.
  4. W tym czasie zagotowujemy 1 litr osolonej wody na 100 g makaronu. 
  5. Gotujemy według wytycznych na opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron dodajemy do wcześniej przygotowanych pieczarek z cebulą.
  7. Mieszamy w szklance wszystkie składniki sosu.
  8. Dodajemy do makarony z pieczarkami i cebulą. Mieszamy dokładnie. 
  9. Zwiększamy moc palnika i mieszając redukujemy płyny do minimum - tak by makaron nie był przesuszony.
  10. Próbujemy i ewentualnie solimy oraz pieprzymy.
  11. Podajemy posypane odrobiną płatków drożdżowych.
Smacznego! 
 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger