Z warzyw pieczonych w piekarniku czy ognisku najbardziej kocham ziemniaki. Przywodzą mi na myśl długie nocne rozmowy z przyjaciółmi, letnie ciągnące się w nieskończoność chwile snucia marzeń w rodzinnym ogródku na południu Polski, czy leniwe weekendy wolne od pracy z żoną, gdy obłożeni mnogą ilością poduszek i koców leniuchowaliśmy zajadając się pieczonymi łódeczkami z ziołami oraz sosem sriracha. Jak tu nie westchnąć za naszym pierwszym mieszkaniem na poddaszu z drewnianą podłogą, magicznym kominkiem oraz wiecznymi problemami z pająkami. Ach te wspomnienia. A to wszystko dzięki ziemniakom! Jedzenie niesie ze sobą niesamowity ładunek wspomnień oraz emocji! Pielęgnujmy to - dbajmy by nasze chwile były bogate w różnorodne bodźce. Słuchajmy dobrej muzyki, otaczajmy się zapachami, kosztujmy jedzenia i raczmy siebie dobrymi relacjami!
Sałatka prosta, idealna do pracy czy szkoły. Zrobienie zajmuje chwile, a jest przepyszna!
Składniki:
-2 spore obiadowe porcje-
ziemniaki:
1kg ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
smażone pomidory:
2 łyżki oleju do smażenia
8 - 12 sztuk pomidorów koktajlowych
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
dip:
3 łyżki tahini
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego czosnku
6 - 10 łyżek napoju roślinnego
4 łyżeczki czarnego sezamu do dekoracji
100 g szpinaku
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piernik do 180 stopni.
- Ziemniaki szorujemy. Suszymy i kroimy na łódeczki.
- Dodajemy wszystkie wyżej wymienione składniki i dokładnie mieszamy. Każdy ziemniak ma być obtoczony w przyprawach i ziołach.
- Wykładamy ziemniaki na blachę z papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 30 minut. Jeśli wolimy bardziej spieczoną skórkę to nawet 40!
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Kroimy pomidorki na ćwiartki.
- Smażymy z bazylią i solą przez 1-2 minuty nieustannie mieszając.
- Składniki dipu umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składowych w jednolity sos.
- Upieczone ziemniaki wykładamy na sporej ilości kopczyk szpinaku, dodajemy pomidory, soli i pieprzmy do smaku. Polewamy dipem oraz posypujemy sezamem. Mieszamy przez konsumpcją!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz