Pancakes to nie tylko propozycja śniadaniowa. Dla mojego domu to przede wszystkim forma deseru. Czasem podawana z lodami czasem z owocami i syropem klonowym. W każdym wypadku są pyszne! Dodając odrobinę kakao i cynamonu możemy nadać im zupełnie innego wyrazu. Spróbujcie!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej 450/ orkiszowej 550
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka napoju sojowego (użyłem czekoladowego, lecz naturalny też się sprawdza)
3 łyżeczki oleju o neutralnym smaku
opcjonalnie: 2 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego - ja pomijam, gdyż dodatki są wystarczająco zasładzające
olej do smażenia (1 - 2 łyżki rozsmarowywane na patelni)
syrop klonowy
ulubione owoce
czekolada
dżem
Przygotowanie:
- Suche składniki przesiewamy przez sitko. Warto używać tej samej szklanki przy odmierzaniu składników - najpierw suche a potem mokre.
- Dodajemy mokre i miksujemy na jednolitą masę.
- Rozgrzewamy odrobinę rozsmarowanego oleju na patelni.
- Wylewamy masę w satysfakcjonujących ilościach - robimy pancakesy w takiej wielkości jak lubimy.
- Zmniejszamy moc palnika na średnią i z łopatką w pogotowiu po kilku chwilach - gdy pojawią się pęcherzyki w cieście- przewracamy na drugą stronę i tak dwukrotnie do uzyskania satysfakcjonującego przypieczenia.
- Podajemy z czym nam się podoba. Ja wybieram w tym wypadku owoce, czekoladę, syrop klony i dżem porzeczkowy - tak, właśnie - rozpusta!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz