Są takie dni, kiedy budząc się, wiem, że dzisiejsza potrzeba zjedzenia czegoś smacznego jest silniejsza. Nie zaspokoi mnie wtedy kanapka czy owsianka. Musi to być danie niemalże obiadowe. Syte, ciepłe i mieszczące w sobie różnorodne smaki.
Jestem wielkim fanem kaszy jaglanej. Już nie raz wspomniałem wam, że robię z niej wszystko. To kolejna propozycja do tej kolekcji. Przygotujcie od razu więcej - ja mam tak z tym daniem, że jak postanawiam je zrobić - okazuje się, że ktoś ma mnie odwiedzić. Wtedy podkręcam ilość kaszy tak, by można było się najeść z dokładką!
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/4 szklanki wody
1 cebula
6 pieczarek
6 pieczarek
1 łyżeczkę suszonych pomidorów
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku kilka razy, raz ciepła raz zimną wodą. Proces ten pozwala pozbyć się goryczy z kaszy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w plasterki.
- Rozgrzewamy olej.
- Szklimy cebulkę.
- Dorzucamy pieczarki, suszone pomidory oraz oba rodzaje papryki. Dokładnie mieszamy.
- Dusimy do momentu aż pieczarki wypuszczą wodę.
- Gdy to nastąpi dodajemy kaszę oraz wodę. Gotujemy przez 8 minut od momentu zagotowania się cieczy w garnku na średniej mocy palnika.
- Po tym czasie dodajemy sos sojowy oraz tymianek.
- Odstawiamy na 2-4 minuty by kasza wpiła resztę płynów.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Podajemy z dwiema łyżkami hummusu i kiszonkami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz