Składniki:
Spód:
200 g słonecznika
1 łyżeczka kakao/karobu
1 łyżeczka cynamonu
180 g daktyli
2 łyżki oleju kokosowego (możemy być rafinowany lub nie)
Krem:
360 g tofu naturalnego (2 kostki)
3/4 szklanki napoju roślinnego
opakowanie budyniu (60g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki agaru
sok z jednej limonki lub małej cytryny
Przygotowanie:
- Moczymy daktyle przez kilka minut w gorącej wodzie. Blendujemy z resztą składników na łatwą w formowaniu masę.
- Wykładamy formę papierem do pieczenia. Ja używam formy 33x9 cm. Kupiłem ją w DUKA. Formujemy spód.
- Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by stwardniał.
- Po tym czasie kruszymy tofu.
- Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
- Napój roślinny łączymy z budyniem podgrzewając według wzoru na opakowaniu.
- Dodajemy agar do budyniu i mieszamy przez kilka chwil. Do momentu aż budyń będzie baaardzo gęsty.
- Wlewamy budyń do tofu i blendujemy na gęstą masę.
- Gdy odrobinę ostygnie umieszczamy gotową masę w formie.
- Wkładamy, najlepiej na całą noc, na minimum 5 godzin do lodówki.
- Ozdabiamy czekoladą, malinami i wszystkim, co lubimy!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz