00:03

Tarta daktylowa z budyniowym tofu

Słodycze nie muszą być dosładzane. Wystarczy spód zastąpić słodkimi daktylami, a całość będzie wyśmienicie spełniać naszą potrzebę łasucha. Przepis jest nieskomplikowany i prosty! Działajcie!

Składniki:

Spód:
200 g słonecznika
1 łyżeczka kakao/karobu
1 łyżeczka cynamonu
180 g daktyli
 2 łyżki oleju kokosowego (możemy być rafinowany lub nie)

Krem:
360 g tofu naturalnego (2 kostki)
3/4 szklanki napoju roślinnego
opakowanie budyniu (60g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki agaru 
sok z jednej limonki lub małej cytryny

Przygotowanie:
  1. Moczymy daktyle przez kilka minut w gorącej wodzie. Blendujemy z resztą składników na łatwą w formowaniu masę.
  2. Wykładamy formę papierem do pieczenia. Ja używam formy 33x9 cm. Kupiłem ją w DUKA. Formujemy spód.
  3. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by stwardniał.
  4. Po tym czasie kruszymy tofu.
  5. Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  6. Napój roślinny łączymy z budyniem podgrzewając według wzoru na opakowaniu.
  7. Dodajemy agar do budyniu i mieszamy przez kilka chwil. Do momentu aż budyń będzie baaardzo gęsty.
  8. Wlewamy budyń do tofu i blendujemy na gęstą masę.
  9. Gdy odrobinę ostygnie umieszczamy gotową masę w formie.
  10. Wkładamy, najlepiej na całą noc, na minimum 5 godzin do lodówki.
  11. Ozdabiamy czekoladą, malinami i wszystkim, co lubimy!
SMACZNEGO!


 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger