Przepisów na curry jest wiele. Mniej lub bardziej ostre, z większą ilością warzy lub mniejszą. To moja propozycja na wariację bez użycia kolendry, której ostatnimi czasy nie toleruję. Może mi się po prostu przejadła? DZIAŁAMY!
Składniki:
2 bataty
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
1/2 czerwonej dużej czerwonej papryki
500 - 750 ml bulionu warzywnego
puszka mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki po przepłukaniu
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki szafranu
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Obieramy cebulę, czosnek, imbir i bataty.
- Całość robimy w garnku.
- Rozgrzewamy 5-8 łyżek oleju.
- Kroimy cebulę, czosnek oraz imbir w drobną kostkę. Bataty oraz marchew w większe kawałki - ziemniaki kroję w sporą kostkę a marchew najpierw w grube plastry i każdy z nich jeszcze na 4 części. Najdrobniej traktujemy paprykę - ma być w wyjątkowo drobnych kosteczkach, lecz nie na miazgę.
- Szklimy cebulę, czosnek oraz imbir, na uprzednio rozgrzanym oleju. Można posolić odrobinę by wszystko puściło wodę.
- Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil.
- Dodajemy ziemniaki i marchew.
- Smażymy nieustannie mieszając na średniej mocy palnika - max. 2 minuty.
- Zalewamy bulionem i przykrywamy garnek. Dusimy przez 25 minut.
- W ostatnich pięciu minutach dodajemy mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę, ciecierzycę oraz sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Podajemy z ryżej jaśminowym, blanszowanym brokułem, jarmużem... Z tym wszystkim na co macie ochotę!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz