13:23

Chlebek bananowy z gruszką

Weekend trwa. Przygotowanie ciasta z obraniem gruszek - 10 minut + pieczenie - 40minut =  50 minut dzieli was od zjedzenia pysznego chlebka z gruszkami. Dajcie się skusić!

Składniki:
Suche: 
300 g mąki pszennej typu 450
4 płaskie łyżeczki sody
Mokre:
250 g rozgniecionych widelcem bananów
40 g oleju o neutralnym smaku
Beza:
1/2 szklanki aquafaby
1/2 szklanki cukru
3 obrane gruszki w cąłości
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Suche składniki przesiewamy przez sitko do jednej miski.
  3. Mokre aplikujemy do suchych składników. 
  4. Do osobnej miski wlewamy aquafabę i miksujemy na sztywną pianę.
  5. Bezę dodajemy do reszty składników.
  6. Za pomocą miksera (nie blendera) mieszamy powoli na jednolitą masę.
  7. Keksówkę wyściełamy papierem do pieczenia. 
  8. Wlewamy ciasto.
  9. Wkładamy gruszki w ciasto
  10. Pieczemy przez 40 - 50 minut. 
  11. Ciasto należy sprawdzić po 35 minutach - wkładamy w nie patyczek w kilku miejscach.
  12. Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego! 
Porady:
  1. Aqufaba to woda z puszki z ciecierzycą. Zazwyczaj w jednej 400 g puszce jest właśnie pół szklanki.
  2. Ciasto dobrze wychodzi na biały cukrze, trzcinowym oraz kokosowym.
  3. Jeśli beza nie będzie idealnie sztywna to nic. Ciasto powinno i tak się udać.

   

 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger