Składniki:
Suche:
300 g mąki pszennej typu 450
4 płaskie łyżeczki sody
Mokre:
250 g rozgniecionych widelcem bananów
40 g oleju o neutralnym smaku
Beza:
1/2 szklanki aquafaby
1/2 szklanki cukru
3 obrane gruszki w cąłości
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik na 190 stopni.
- Suche składniki przesiewamy przez sitko do jednej miski.
- Mokre aplikujemy do suchych składników.
- Do osobnej miski wlewamy aquafabę i miksujemy na sztywną pianę.
- Bezę dodajemy do reszty składników.
- Za pomocą miksera (nie blendera) mieszamy powoli na jednolitą masę.
- Keksówkę wyściełamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy ciasto.
- Wkładamy gruszki w ciasto
- Pieczemy przez 40 - 50 minut.
- Ciasto należy sprawdzić po 35 minutach - wkładamy w nie patyczek w kilku miejscach.
- Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Porady:
- Aqufaba to woda z puszki z ciecierzycą. Zazwyczaj w jednej 400 g puszce jest właśnie pół szklanki.
- Ciasto dobrze wychodzi na biały cukrze, trzcinowym oraz kokosowym.
- Jeśli beza nie będzie idealnie sztywna to nic. Ciasto powinno i tak się udać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz