Banany są jednym z moich ulubionych posiłków. Śmieję się, że posiłków, bo jem je codziennie,
o różnej porze i do tego w najdziwniejszych formach. Wszystkim poszukującym zamienników jajek w tradycyjnych wypiekach pewnie nie raz zdarzyło się czytać o bananie. Im dojrzalszy tym lepiej/
w tym wypadku. Zespaja całość i nadaje słodkości. Nie poleca się używać zielonych. Te z kolei są idealne dla naszych jelit - mają mnóstwo błonnika, który dociera daleko daleko w układzie pokarmowym za sprawą tego, mam tam czyściej.
Spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi wiążą się często dla mnie z grzechem - grzechem łakmostwa. Odstawiam swoje tradycje dietetyczne by, jak to się godo po naszymu, pomaszkecić. Kosztuję wszystkiego, co roślinne i nie omieszkam wziąć dokładki.
Z tym ciastem to jest historia niezła, bo przepis jest zmieniany przeze mnie od maja. Powiedziałbym że jajeczna baza, którą dostałem, aktualnie nie istnieje. Szereg zmian, prób udanych i nie, sprawił,
iż możecie teraz bezpiecznie korzystać z tego przepisu.
Delikatny biszkopt, dżem oraz krem kokosowy harmonizują ze sobą i tworzą bardzo wykwintne trio.
w tym wypadku. Zespaja całość i nadaje słodkości. Nie poleca się używać zielonych. Te z kolei są idealne dla naszych jelit - mają mnóstwo błonnika, który dociera daleko daleko w układzie pokarmowym za sprawą tego, mam tam czyściej.
Spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi wiążą się często dla mnie z grzechem - grzechem łakmostwa. Odstawiam swoje tradycje dietetyczne by, jak to się godo po naszymu, pomaszkecić. Kosztuję wszystkiego, co roślinne i nie omieszkam wziąć dokładki.
Z tym ciastem to jest historia niezła, bo przepis jest zmieniany przeze mnie od maja. Powiedziałbym że jajeczna baza, którą dostałem, aktualnie nie istnieje. Szereg zmian, prób udanych i nie, sprawił,
iż możecie teraz bezpiecznie korzystać z tego przepisu.
Delikatny biszkopt, dżem oraz krem kokosowy harmonizują ze sobą i tworzą bardzo wykwintne trio.
Składniki:
Biszkopt:
200 g dojrzałego banana
40 g oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej typ 450
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki aquafaby
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
puszka mleczka kokosowego o wysokim procencie tłuszczu przestanego przez noc w lodówce
1 łyżeczka cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wyściełamy formę do pieczenia papierem. Nacieramy boki olejem kokosowym i obklejamy wcześniej wyciętymi paskami z papieru do pieczenia.
- Rozgniatamy widelcem banana misce. Dodajemy do niego olej.
- Mąkę i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko do drugiej miski.
- W trzeciej misce umieszczamy aquafabę i ubijamy za pomocą miksera na stałą pianę. Gdy zacznie zwiększać swoją objętość - podczas ubijania - dodajemy cukier i ocet. Wykonujemy czynność tak długo aż uzyskamy sztywną pianę.
- Gdy piana będzie właściwie ubita do niej dorzucamy zawartość dwóch innych misek i miksujemy powoli na jednolitą masę. Koniecznym jest by robić to z wyczuciem. Nie na najwyższych obrotach.
- Przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.
- Wkładamy do do rozgrzanego pieca do 185/190 stopni na 40 do 50 minut. (W 185 stopniach piekłem przez 50 minut a w 190 jedynie 40 minut. )
- Studzimy do momentu, gdy ciasto będzie faktycznie zimne i przestane przez kilka godzin.
- Kroimy na pół i smarujemy w środku dżemem.
- Jeśli poziom wierzchni jest zbyt kopiasty wyrównujemy nożem.
- Krem wykonujemy z wytrąconej śmietanki z mleczka. Dodajemy ją do miski z innymi składnikami i mieszamy delikatnie. Istotne są wolne ruchy, gdyż w innym wypadku krem stanie się wodnisty.
- Na górę dajemy ulubione owoce. Posypujemy orzechami czy innymi pysznymi słodkościami.
Smacznego!
Porady:
- Aquafaba to woda z puszki po ciecierzycy. Przed ubijaniem jej należy przepuścić ja przez sitko by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.
- Spód piekąc się po 30 minutach warto sprawdzić patyczkiem.
- Zadbajcie o to by mleczko kokosowe było dobrej jakości. Niezsiadłe mleczko może przysporzyć kłopotu.
- Nie próbujcie piec tego spodu bez obklejenia boków formy... Wyrośnie wam mutant.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz