Cukinie to kwiaty lata. Gdy sezon rozkręci się na dobre robię je na wszystkie sposoby. Od kotletów, pasztetów, gulaszów, przez ciasta a skończywszy na pastach. Tym razem chciałem zrobić zapiekankę. A że forma tradycyjna mi się znudziła powstała taka oto wariacja.
Żmudna praca przy wykonywaniu tych cudnych roladek wynagradza uczta czekająca po minutach zapiekania. Do dzieła!
Składniki:
szklanka zielonej herbaty (ja użyłem z ananasem dla słodkiego posmaku)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
4 liście botwiny
nać z 1 marchwi
1 cukinia nie większa od dłoni
5-6 łyżek pomidorów krojonych z puszki
garść orzechów ziemnych
6 liści bazylii
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę zalewamy herbatą i dodajemy sos sojowy oraz obie papryki. Gotujemy przez 8 minut od momentu zagotowania płynu pod przykryciem . Po tym czasie odstawiamy na kilka minut by kasza jaglana wpiła resztę.
- Gdy kasza ostygnie kroimy liście botwiny i nać marchwi niedbale na drobno. Mieszamy z kaszą.
- Miksujemy pomidory z orzechami, bazylią i pieprzem.
- Kroimy obieraczką cukinię na cieknie plastry.
- Farsz nakładamy w małych ilościach by się dobrze zwijały roladki z pojedynczych plastrów cukinii.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze w 160 stopniach.
- Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Porady:
- Zieloną herbatę ze względu na specyficzny posmak można zastąpić również zwykła wodą.
- Kaszy jaglanej nie mieszamy. Wytworzy tuneliki i nie ma możliwości, że się przypali.
- Bazylię świeżą można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz