11:27

Zapiekane roladki z cukinii z farszem jaglanym na zielonej herbacie


Cukinie to kwiaty lata. Gdy sezon rozkręci się na dobre robię je na wszystkie sposoby. Od kotletów, pasztetów, gulaszów, przez ciasta a skończywszy na pastach. Tym razem chciałem zrobić zapiekankę. A że forma tradycyjna mi się znudziła powstała taka oto wariacja. 

Żmudna praca przy wykonywaniu tych cudnych roladek wynagradza uczta czekająca po minutach zapiekania. Do dzieła!

Składniki:
szklanka zielonej herbaty (ja użyłem z ananasem dla słodkiego posmaku)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki

4 liście botwiny
nać z 1 marchwi

1 cukinia nie większa od dłoni

5-6 łyżek pomidorów krojonych z puszki 
garść orzechów ziemnych 
6 liści bazylii
pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Kaszę zalewamy herbatą i dodajemy sos sojowy oraz obie papryki. Gotujemy przez 8 minut od momentu zagotowania płynu pod przykryciem . Po tym czasie odstawiamy na kilka minut by kasza jaglana wpiła resztę.
  2. Gdy kasza ostygnie kroimy liście botwiny i nać marchwi niedbale na drobno. Mieszamy z kaszą.
  3. Miksujemy pomidory z orzechami, bazylią i pieprzem. 
  4. Kroimy obieraczką cukinię na cieknie plastry.
  5. Farsz nakładamy w małych ilościach by się dobrze zwijały roladki z pojedynczych plastrów cukinii.
  6. Układamy  w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem. 
  7. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze w 160 stopniach.
  8. Podajemy na ciepło. 
Smacznego! 

Porady:
  1. Zieloną herbatę ze względu na specyficzny posmak można zastąpić również zwykła wodą. 
  2. Kaszy jaglanej nie mieszamy. Wytworzy tuneliki i nie ma możliwości, że się przypali. 
  3. Bazylię świeżą można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonej.



 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger