Lato nas rozpieszcza po całości. Ciepłe dnie i noce. Możliwość częstego opalania się i spędzania czasu ze znajomymi. Nie wiem jak wam, ale mnie często w taką pogodę chce się głównie pić. O jedzeniu myślę funkcyjnie, bo należy zaspokoić potrzeby organizmu. No..chyba że to będzie zimne i orzeźwiające jak ten chłodnik. Papryka przypieczona w piekarniku z cebulą, lekki napój owsiany i świeży ogórek gruntowy. Same pyszności. Działajcie!
Składniki:
750 ml napoju owsianego
750 ml napoju owsianego
1 łyżka octu jabłkowego
1 ogórek gruntowy starty na dużych oczkach
2 papryki zielone
1 cebule czerwona
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 rzodkiewki pokrojone w kostkę
1/2 pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego/niedźwiedziego
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy na pół, czyścimy. Cebulę kroimy na pół. Pozostawiamy w łupinie. Warzywa z każdej ze stron intensywnie nacieramy oliwą.
- Pieczemy w rozgrzanym do 230 stopni przez 20 minut - do lekkiego przypalenia.
- Gdy warzywa ostygną opieramy je z łupin - cebula, skórki - papryka.
- Chłodzimy przez 2-3 godziny w lodówce.
- Wrzucamy paprykę wraz z napojem owsianym, przyprawami i octem do blendera. Blendujemy na gładką masę.
- Trzemy ogórek na tarce.
- Mieszamy w garnku z masą paprykowo - cebulową.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Sypiemy pietruszką i rzodkiewką według uznania.
Smacznego!
Porady:
- Napój owsiany najtaniej znajdziecie w Kauladzie - 4,99 za litr. Jest doskonały do szejków, kaw i chłodników. Może być dłużej trzymany od krowiego mleka.
- Istotne jest schłodzenie papryki, cebuli oraz napoju owsianego, gdyż tak przygotowane produkty ułatwią natychmiastowe podanie zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz