Wakacje sprzyjają delektowaniu się sezonowymi warzywami. Mamy botwinę, kalarepę, bób, no i... pięknie żółtą kukurydzę. Kojarzy nam się z wyjazdami nad morze, sielanką i odpoczynkiem. Jest wdzięcznie prosta w przyrządzeniu. Swoją słodyczą przekonuje do siebie jedynie z odrobiną soli podkreślającą jej smakowe nuty. Lecz postanowiłem dodać kilka przypraw by zrobić mini przystawkę na popołudniowe spotkanie ze znajomymi. I oto ona. Działajcie!
Składniki:
4 dorodne kukurydze
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do gotującej i osolonej wody wrzucamy kolby. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
- Po wstępnym podgotowaniu pozostawiamy kolby do ostygnięcie.
- Oliwę wraz z ziołami mieszamy do uzyskania jednolitego dressingu.
- Pokrywamy kolby ziołową zaprawą.
- Zapiekamy kolby przez 10 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Proces ma na celu wydobycie aromatu z przypraw i ziół, zwłaszcza z papryki wędzonej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz