Kalarepowo u mnie na straganie od dawna. Bogata jest w witaminę C, tiaminę, niacynę, B6, A, E, K i takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk. Nie wyrzucajcie liści - można je dodać do wywaru, podsmażyć z sokiem z cytryny i papryką wędzoną. Ja jem ją na surowo ze szczyptą soli albo w sałatce. Jednak... Przypomniała mi się ostatnio pewna wariacja na ciepło, którą jadłem u pewnej znajomej. Jej przepis pochodzi z XIX wieku i był bardzo powszechny (z różnymi dodatkami) na terenie austro - węgierskim. Ponoć ta zupa dominowała na bankietach tamtego czasu. Karalábéleves jest sycąca. Kalarepa musi być podsmażona wtedy właśnie zostanie wydobyty z niej cudny słodkawy smak. Oto wynik moich przemyśleń nad nadaniem własnego rysu temu daniu.
Składniki:
1 litr bulionu (Ważne jest by był on gotowany przez was - nie z proszku. Wiele warzyw w kąpieli wielogodzinnej nada indywidualnego charakteru temu daniu. U mnie bulion był czerwony z powodu dodania obierek buraka.)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 pora (biała część)
500 g kalarepy (+liście)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w półksiężyce. Czosnek najdrobniej jak się da. Pory w plasterki.
- Rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i pora. Dusimy w garnku pod przykrywką do momentu zarumienienia.
- Kalarepę obieramy z grubej skórki (możemy ją wykorzystać w bulionie). Kroimy w plastry do 5mm i w dowolne kształty. Ja wybrałem półksiężyce i ćwiartki. Gdy cebula i reszta się zeszkli dorzucamy i dusimy przez 10 minut.
- Po 10 minutach zalewamy bulionem. Dodajemy liście kalarepy pokrojone w grube plastry, sos sojowy, chrzan oraz sok z cytryny.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (używam indukcji; oznacza to poziom 4, odpowiadający mniej więcej 80 stopniom). 5 minut przed zakończeniem dodajemy wszystkie przyprawy. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Podajemy z ziarnami sezamu. Ja dodatkowo udekorowałem liśćmi zioła grzybowego.
Smacznego!
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jIeeaQag_AAJ:www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=ubuntu
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Witaminy
Witamina C – 62/54 mg
Tiamina – 0.050/0.040 mg
Ryboflawina – 0.020/0.020 mg
Niacyna - 0.400/0.390 mg
Witamina B6 - 0.150/0.154 mg
Kwas foliowy - 16/12 µg
Witamina A – 36/35 IU
Witamina E – 0.48/0.52 mg
Witamina K - 0.1/0.1 µg
Minerały
Wapń – 24/25 mg
Żelazo - 0.40/0.40 mg
Magnez - 19/19 mg
Fosfor - 46/45 mg
Potas - 360/340 mg
Sód – 20/21 mg
Cynk - 0.03/0.31 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kalarepa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-ile-kalorii-ma-kalarepa_40718.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz