17:11

Ciasto wegańskie z kakao na mące orkiszowej

Każda osoba, która chce zacząć piec, najpierw myśli o tym, na co miałaby ochotę. Próbuje raz, drugi i trzeci wykonać dany przepis, a kolejno modyfikuje go na tyle by stał się po prostu idealny. 

W moim przypadku tak było z "murzynkiem". Początkowo wykonywałem go na mące pszennej, mleku roślinnym i z dżemem. Kolejno, by nadać większej wilgotności i wytrawnego winnego aromatu, doszły buraki. Z czasem mąka się zmieniła i dodałem jeszcze cukru waniliowego.

Można dodać do niego więcej kakao albo karobu. Dżem truskawkowy zastąpić innym albo wlać inny napój roślinny. 

Buraki są niezbędne w tym przepisie. Nadają głębokiego i uzależniającego smaku. Sprawiają, że słodycz jest wilgotniejsza.

Na podstawie tego przepisu wykonałem na swój własny ślub 67 babeczek. ☺

Zmierzcie się z moją wersją. Jest naprawdę prosta. Wykonuję to ciasto w formie o wymiarach 24x28 cm.

Składniki: 
2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub 1/2 szklanki ksylitolu
20 g cukru waniliowego
1 łyżka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao

1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
1/2 szklanki musu z buraków
4 łyżki dżemu truskawkowego 
3 łyżeczki siemienia lnianego połączonego z 3 łyżkami ciepłej wody

Przygotowanie:
  1.  Siemię lniane łączymy z wodą i odstawiamy na 5-10 minut.
  2. Suche składniki umieścić w misce/blenderze. Wymieszać.
  3. Dodać mokre składniki. I wymieszać na jednolitą masę. Należy pamiętać by dodać siemię lniane.
  4. Piec w 190 stopniach przez 40 minut. Po 25 minutach sprawdzić stan ciasta.  
  5. Gotowe! Można podawać z cukrem pudrem lub polewą z tabliczki czekolady i jednej łyżki oleju kokosowego.

>Raczej na pewno nie ma możliwości, że nie wyjdzie.<
Wskazówki:
  1. Ciasto również dobrze wychodzi na mące pszennej typu 650.
  2. Cukier biały również się nadaje.
  3. Mus z buraka wykonujemy poprzez ugotowanie na miękko bulw i zblendowanie na gładką masę. 
  4. Pomijając kakao można zmienić dżem truskawkowy na brzoskwiniowy. A dodając jagodowego sprawimy, że ciasta będzie lekko różowawe po upieczeniu.
  5. Cukier waniliowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie dostaniemy go dodajemy 1/2 łyżki więcej ekstraktu.
 
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger