Każda osoba, która chce zacząć piec, najpierw myśli o tym, na co miałaby ochotę. Próbuje raz, drugi i trzeci wykonać dany przepis, a kolejno modyfikuje go na tyle by stał się po prostu idealny.
W moim przypadku tak było z "murzynkiem". Początkowo wykonywałem go na mące pszennej, mleku roślinnym i z dżemem. Kolejno, by nadać większej wilgotności i wytrawnego winnego aromatu, doszły buraki. Z czasem mąka się zmieniła i dodałem jeszcze cukru waniliowego.
Można dodać do niego więcej kakao albo karobu. Dżem truskawkowy zastąpić innym albo wlać inny napój roślinny.
Buraki są niezbędne w tym przepisie. Nadają głębokiego i uzależniającego smaku. Sprawiają, że słodycz jest wilgotniejsza.
Na podstawie tego przepisu wykonałem na swój własny ślub 67 babeczek. ☺
Zmierzcie się z moją wersją. Jest naprawdę prosta. Wykonuję to ciasto w formie o wymiarach 24x28 cm.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub 1/2 szklanki ksylitolu
20 g cukru waniliowego
1 łyżka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
1/2 szklanki musu z buraków
4 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżeczki siemienia lnianego połączonego z 3 łyżkami ciepłej wody
Przygotowanie:
- Siemię lniane łączymy z wodą i odstawiamy na 5-10 minut.
- Suche składniki umieścić w misce/blenderze. Wymieszać.
- Dodać mokre składniki. I wymieszać na jednolitą masę. Należy pamiętać by dodać siemię lniane.
- Piec w 190 stopniach przez 40 minut. Po 25 minutach sprawdzić stan ciasta.
- Gotowe! Można podawać z cukrem pudrem lub polewą z tabliczki czekolady i jednej łyżki oleju kokosowego.
>Raczej na pewno nie ma możliwości, że nie wyjdzie.<
Wskazówki:
- Ciasto również dobrze wychodzi na mące pszennej typu 650.
- Cukier biały również się nadaje.
- Mus z buraka wykonujemy poprzez ugotowanie na miękko bulw i zblendowanie na gładką masę.
- Pomijając kakao można zmienić dżem truskawkowy na brzoskwiniowy. A dodając jagodowego sprawimy, że ciasta będzie lekko różowawe po upieczeniu.
- Cukier waniliowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie dostaniemy go dodajemy 1/2 łyżki więcej ekstraktu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz