Pieczarki na oleju sezamowym z farszem
Dobra impreza zaczyna się od smacznych i prostych przystawek. Musi być wyraziście, lekko i najlepiej na jeden gryz. Spróbujcie tego bajecznie prostego przepisu. Zajmie wam 20 min a nudne chipsy i paluszki odejdą w zapomnienie.
Składniki:
opakowanie pieczarek 500g (ja lubię małe przystawki, lecz jeśli nie chcecie się bawić z małymi pieczarkami to weźcie te wyraźnie większe)
1/4 szklanki kuskusu (przed zalaniem wrzątkiem)
3 średniej wielkości cebule
1/2 średniego pora (biała część)
olej do smażenia
1 łyżeczka rozmarynu
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 cukru trzcinowego
sezam do posypania
chlust dobrego oleju na zimno tłoczonego z ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem tak by delikatnie zakrył "ziarna". Przykrywamy.
- Cebulę wraz z porem kroimy na drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
- Dodajemy później kuskus i przyprawy. Smażymy 2-3 minuty mieszając tak by składniki się dobrze połączyły.
- Pieczarki myjemy, wycinamy nóżki, nakładamy do środka farszu. Posypujemy ziarnami sezamu/słonecznika/czegoś, co lubimy.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.
- Pieczarki z farszem podajmy na tłoczonym na zimno oleju - ja użyłem z ziaren sezamu.
Smacznego!
wegańskie pieczarki vegan impreza przystawka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz