Wędzony smak sera był jednym z moich uzależnień. Decydując się na dietę roślinną nie dopadła mnie rezygnacja, gdyż już na początku drogi z gotowaniem wiedziałem, że nie ma rzeczy niezastąpionych. Jest to jedne z tych przepisów, w których nie da się niczego pominąć (można jedynie zastąpić czymś niemalże identycznym). Wszystkie składniki stanowią integralną całość, która, gwarantuję, zaspokoi poszukujące cudowności podniebienie.
Składniki:
1 kostka wędzonego tofu (180g)
3 łyżki wody z ogórków kiszonych
1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
1 łyżeczka papryki wędzonej
czarna sól (kala namak) do smaku (zwykła czy himalajska nie nada jajecznego głębokiego smaku)
pieprz do smaku
2 małe cebule pokrojone w kosteczkę i zeszklone na złoto
1/2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzika
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
- Blendujemy na gładką masę.
- Gotowe! Podajemy z ulubionym pieczywem oraz kiełkami!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz