21:06

Kuskus z kalafiora z zaprawą ziołowo - kafirową

Będąc kiedyś w katowickim "Złotym ośle" jadłem sałatkę, która w swojej konsystencji przypominała potrawkę z kaszą kuskus. Był to starty brokuł z kilkoma dodatkami. Będąc w ostatnim czasie na siemianowickim targowisku moją uwagę przykuł on - piękny, lekko fioletowy kalafior. Moja wyobraźnia nasunęła mi pomysł by zielonego brokuła zastąpić właśnie tym kalafiorem i dodać dużo ziół oraz orientalny kafir (cytrus pofałdowany). W Singapurze czy Malezji pod większością domów można znaleźć drzewo z liśćmi kafiru. 

Składniki:
mały fioletowy kalafior
1 czerwona duża cebula
pół pęczka naci pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki lnu
2 łyżki sezamu
3 łyżki soku z cytryny

zaprawa:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki szałwii tartej
1 płaska łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki ściętego świeżego rozmarynu
1 sproszkowany liść kafiru
szczypta soli himalajskiej
szczypta pieprzu
1/2 szklanki uprażonych pestek dyni

Przygotowanie:
1. Kalafior gotujemy w temperaturze 100 stopni (wkładamy, gdy woda zacznie wrzeć) przez 5 min.
2. W czasie gotowania kalafiora ziarna słonecznika, lnu i sezamu wrzucamy do blendera z ostrzem w kształcie S i mielimy.
3. Studzimy kalafior. Trzemy go na dużych oczkach tarki.
4. Cebulę, natkę pietruszki kroimy bardzo drobno.
5. Kalafior, cebulę i natkę łączymy ze zmielonymi ziarnami. Mieszamy dokładnie.
6. Łączymy wszystkie zioła, sól i pieprz z oliwą. Mieszamy dokładnie. Zalewamy wcześniej przygotowany kalafior z innymi warzywami.
7. Prażymy 3-5 minut pestki dyni. Studzimy na zimnym blacie lub talerzu.
8. Dodajemy ostudzone pestki do kuskusu z zaprawą. Mieszamy dokładnie.
9. Gotowe!

Smacznego!

Wskazówki:
1. Kalafior może być klasyczny. Ja użyłem tego fioletowego ze względów estetycznych.
2. Nie mając liścia kafiru by uzyskać limonkowy smak można dodać więcej cytryny.
 
3. Świeży rozmaryn zastępujemy 3/4 łyżeczki suchego. 



 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger