Tofu jest wdzięczne i będzie smakowało tak, jak będziemy tego chcieli. Rozmawiając niejednokrotnie z osobami w moim otoczeniu słyszałem, że wielu chciałoby spróbować tofu, ale ktoś powiedział, że nie ma smaku, że trudno się je robi, że trzeba wymyślnych przypraw że że że... Idąc za potrzebą stworzyłem ten prosty przepis byście przełamali swoje uprzedzenie wobec tego "serka" sojowego.
Składniki:
kostka tofu (300 g)
2 małe cebule
1/2 średniego pora (biało/zielona część)
1 szklanka wody
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki płatków pomidorów suszonych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka lubczyku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do szklanki wody dodajemy koncentrat i płatki pomidorów. Mieszamy i zostawiamy.
- Cebulę oraz pora kroimy drobno.
- Rozgrzewamy odrobinę oleju (1-2 łyżki) i wrzucamy pora z cebulą. Mieszamy. Przykrywamy
i dusimy aż się zeszkli. - Tofu kroimy w kostkę, rwiemy rękami lub w jeszcze inny sposób sprawiamy, że staje się rozdrobnione. Wrzucamy do złotawych warzyw na patelnię. Smażymy 1 minutę.
- Zalewamy wszystko wcześniej przygotowaną wodą pomidorową i dusimy pod przykrywką aż woda wyparuje.
- Pod koniec procesu wyzbywania się wody dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Zostawiamy pod przykrywką na 1-2 minuty.
- Podajemy z zieloną cebulką dymką.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Tofu znajdziemy w mniejszych kostkach (wtedy użyć dwóch) w Lidlu, Kauflandzie, Tesco, Netto czy innych większych marketach oraz delikatesach/sklepach ze zdrową eko żywnością.
2. Płatki pomidora można zastąpić suszem pomidorowym w proszku lub dodatkowymi dwiema łyżkami koncentratu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz