15:25

Czekoladowa rolada a'la salceson

Pomysł na tę słodycz znalazłem w książce o kuchni śląskie mojego znajomego w kuchni. Tamten wariant był niewegański i po prostu czekoladowy. Ja dodałem orzechy, które sprawiły, że ta rozpusta, tłusta przekąska stała się choć odrobinę bardziej wartościowa.  Nie bójcie się dodawać innych bakalii. Im więcej eksperymentów w kuchni - tym lepiej.

 Czekoladowa rolada a'la salceson

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (ja użyłem 74%)
200 gram margaryny roślinnej
200 ml napoju sojowego
100 g cukru pudru (biały, trzcinowy lub nierafinowany buraczany)
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
125 g herbatników (wegańskie znajdziemy w Lidlu)
1/2 szklanki orzechów archaidowych
1/2 szklanki migdałów

Przygotowanie:
  1. Czekoladę, margarynę i tłuszcz kokosowy topimy w kąpieli wodnej. 
  2. Orzechy i większą część ciastek wrzucamy do blendera z ostrzem S. Rozdrabniamy na "mąkę".
  3. Gdy wszystkie składniki w kąpieli stworzą jednolitą ciecz, zdejmujemy miksturę z ognia.
  4. Dodajemy napój sojowy, cukier, kakao, mąkę oraz przyprawę. 
  5. Miksujemy na jednolitą masę.
  6. Dodajemy "mąkę" z orzechów i ciastek. W tym miejscu resztę ciasteczek kruszymy w rękach by w naszym salcesonie znalazły się jaśniejsze chrupiące grudki. 
  7. Miksujemy na jednolitą masę.
  8. Schładzamy.
  9. Formujemy ciasto w baton na foli i zawijamy ciasto (patrz zdjęcie niżej).
  10. Wkładamy na noc do lodówki.
  11. Porcję posypujemy kakao.
Smacznego




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger