11:01

Warsztaty z Zieleniną

Minął prawie tydzień od sobotniej przygody z Petit (o której pisałem tutaj). Tego samego dnia miałem przyjemność być gościem na warsztatach autorki bloga Zielenina Magdaleny Cielengi-Wiaterek. Spotkanie było związane z promocją je  najnowszej książki Zielenina bez glutenu. 

Jak to się stało, że się tam znalazłem? Na jednej z facebook`owych grup Magda wstawiła post o możliwości wygrania wejściówki. Pomyślałem sobie, że nic nie wygram, jak zwykle zresztą. Po kilku dniach jedno z powiadomień poinformowało mnie, że autorka odpowiedziała na komentarz pod postem promującym wydarzenie i tak, właśnie tym razem, na przekór mojemu pesymizmowi, udało się coś wygrać.
Przedsięwzięcie zostało zorganizowane w studiu kulinarnym Pole do popisu. Miejsce popularne w Katowicach. Nie raz słyszałem rekomendacje wydarzeń tam odbywających się, co mnie tym bardziej zachęciło do uczestnictwa. Duża przestrzeń, sprzęt do gotowania na wysokim poziomie, dodatkowa jadalnia by się cieszyć smakiem przygotowanych dzieł kulinarnych i sami właściciele, którzy przyciągają swoim optymizmem oraz sympatycznym sposobem bycie, sprawili, że zakochałem się w tym miejscu. Marzy mi się, by samemu coś tam kiedyś zorganizować. ❤

Magda jest przemiłą i kompetentną osobą. Ma ogromną wiedzę i potrafi zachęcić do eksperymentów poszukiwania nowych doznać smakowych. Każdemu uczestnikowi poświęciła czas, rozmawiała, chciała poznać. Przygotowała menu z nowej książki - m.in. brukselki zapiekane z kaszą na ostro-słodko czy aromatyczny gulasz.

Najbardziej cieszy mnie to, że na warsztaty, w większości, zapisały się osoby, których dieta w dużej mierze uwzględnia produkty ze zwierząt. Jest to dobry początek by ograniczyć spożycie między innymi mięsa. A wiedza z pierwszej ręki, w tym wypadku od praktyka wegetarianizmu, jest niezastąpiona. Wszelkie wątpliwości, co do smaków i pełnowartościowości posiłków, mogą odejść w niepamięć. 

Mam nadzieję, że w centrum całego Śląska będzie coraz więcej takich spotkań. Zwiększających świadomość, poszerzających horyzonty smakowe. 
















Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger