17:31

"Potrawka" marchwiowo - selerowa z kaszą jęczmienną

Słowo potrawka w słowniku znaczeń z mojego dzieciństwa oznaczało danie jednogarnkowe, kolorowe i przepełnione aromatycznymi przyprawami. Mając wolny dzień i potrzebę niespędzania zbyt wiele czasu w kuchni postanowiłem powspominać i nadać mój charakter temu typowi dania. Jestem wielkim fanem selera, więc nie mogło go i tym razem zabraknąć. Porcja ma być duża i starczyć na dwa - trzy dni.

Składniki:
2 cebule
1/2 selera
2 marchwie
1 pietruszka (korzeń)
pęczek grubo pokrojonej natki z pietruszki (do podania)
1 batat (słodki ziemniak)
1 ziemniak 
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 litr wody
1 litr wywaru warzywnego

3-5 łyżek dobrego przecieru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju wraz z czosnkiem.
  2. Dodajemy inne warzywa i zalewamy wodą wraz z wywarem.
  3. Gotujemy całość 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Po upływie 45 minut dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 min.
  5. Ważne jest by pilnować poziomu wody by nic nam się nie przypaliło.
  6. Zabielamy śmietaną ryżową lub jogurtem sojowym według potrzeby.
  7. Solimy i pieprzymy do smaku. 
  8. Podajemy z ulubioną kaszą. Ja podałem z jęczmienną. 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger