Koktajl z bananami i kurkumą
Koktajle staram się pić często z powodu witamin oraz upodobania do owocowych słodyczy. Są naturalnie słodkie i przy tym zdrowe. Gdy dwa lata temu odkryłem nasiona chia - szałwii hiszpańskiej - od razu się zakochałem. Więcej kwasów Omega-3 niż łosoś, wapnia niż mleko oraz mnóstwo selenu, żelaza czy błonnika. Banany z kolei są jednymi z ulubionych owoców. Jadam je cały rok, bardzo często w klasyczny sposób, w zupach, jako desery lodowe czy ciasta.
Składniki:
2 dojrzałe banany
3 kiwi
3 łyżki szałwii hiszpańskiej
szczypta kurkumy
szklanka wody mineralnej
3 kiwi
3 łyżki szałwii hiszpańskiej
szczypta kurkumy
szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
- Nasiona zalewamy wodą i pozstawiamy na 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Owoce obrać; wraz z kurkumą zmiksować na gładką masę.
- Dodać namoczone chia do owoców i dobrze wymieszać.
- Koktajl z bananami i kurkumą podawać przyozdobiony podobnym w smaku physalis (miechunka peruwiańska)[można pominąć].
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz