Talerz rozmaitości
Lubię dni, kiedy patrzę do lodówki, a tam mnóstwo rzeczy, które są resztkami z pozostały dań. Wtedy włącza mi się tryb kreatywności, co z tym zrobić. Ostatnio znalazłem trochę fasoli, jakieś pomidory koktajlowe i 100 g kaszy perlistej (tyle było przed ugotowaniem). Stwierdziłem, że to trio jest prawie doskonałe - wystarczy trochę przypraw i cebula a powstanie pyszność przywodząca na myśl letnie smaki.
Składniki:
100 g kaszy perlistej (stan przed ugotowaniem)
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki ugotowanej białej fasoli
3 cebule średniej wielkości, białe
olej słonecznikowy do smażenia
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 i 1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
100 g kaszy perlistej (stan przed ugotowaniem)
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki ugotowanej białej fasoli
3 cebule średniej wielkości, białe
olej słonecznikowy do smażenia
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 i 1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
Przygotowanie:
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz czosnek. Szklimy.
- Dodajemy kolejno fasolę. Smażymy jakieś 3-5 minut aż skórka fasoli się spiecze.
- Kolejno dodajemy kaszę oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2-4 minut.
- Talerz rozmaitości dekorujemy z pomidorkami oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Porada:
Wstępnie należy dać z 4-6 łyżek oleju by później kasza nie przywierała.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz