Pieczony kalafior
Moja ukochana żona bardzo lubi grillowane warzywa. Tradycyjnie serwuję jej bataty lub marchewki, no ewentualnie czipsy z jarmużu (przepis niebawem). Ostatnio na moim cudownym targowisku minutę od domu udało mi się dostać w promocji kilka główek kalafiorowych za bardzo małe pieniądze. Pora obiadu niechybnie się zbliżała a ciągle mi czegoś w menu brakowało. I nagle błysk. Odrobina przypraw, oliwy i voilà pieczony kalafior przed wami. Żona uradowana teraz prosi bym go robił codziennie!
Składniki:
mały kalafior
3-5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki bazylii
szczypta soli
Przygotowanie:
- Odcinamy zieloną część - tak by pozostała tylko biała główka.
- Kroimy na plastry grubości maksymalnie 1 cm.
- Mieszamy oliwę z przyprawami.
- Nacieramy plastry kalafiora aromatyczną mieszanką oliwy i ziół.
- Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz