14:39

Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku

Bohater tego dania został przywieziony z wojaży kolonizatorów do Europy w XVII wieku. Jego inna nazwa to słonecznik bulwiasty. W 1612 roku roślina ta uratowała od śmierci głodowej kanadyjskich osadników podczas wielkiej suszy. Ma mnóstwo walorów zdrowotnych np. reguluje ciśnienie krwi, ma korzystny wpływ w leczeniu miażdżycy czy redukuje poziom cukru we krwi. Zawiera witaminę B2 i B6.  

Ja cenię go za podobieństwo w smaku do ziemniaka, lecz zdaję sobie sprawę, że nie jest warzywem, które kocha się od pierwszego kęsa. Spróbujcie tego słono- czosnkowego wariantu.

Składniki:
200 g topinambura
8-10 ząbków czosnku
cebula
2+3 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek kiszony
1 łyżeczka lubczyku
szczypta soli, pieprzu i kozieradki

Przygotowanie:
  1. Topinambur myjemy i wycieramy.  Dodajemy dwie łyżki oliwy i smarujemy każdy kawałek. 
  2. Czosnek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz lubczyk mielimy blenderem.
  3. Smarujemy czosnkową pastą dno naczynia żaroodpornego. Układamy kłącza, cebulę i ogórki kiszone. Polewamy resztą sosu.
  4. Pieczemy w piecu w 200 stopniach przez 1 i 1/2 godziny aż topinambur będzie miękki.
  5. Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku podajemy na ciepło jako przystawkę.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger