Bohater tego dania został przywieziony z wojaży kolonizatorów do Europy w XVII wieku. Jego inna nazwa to słonecznik bulwiasty. W 1612 roku roślina ta uratowała od śmierci głodowej kanadyjskich osadników podczas wielkiej suszy. Ma mnóstwo walorów zdrowotnych np. reguluje ciśnienie krwi, ma korzystny wpływ w leczeniu miażdżycy czy redukuje poziom cukru we krwi. Zawiera witaminę B2 i B6.
Ja cenię go za podobieństwo w smaku do ziemniaka, lecz zdaję sobie sprawę, że nie jest warzywem, które kocha się od pierwszego kęsa. Spróbujcie tego słono- czosnkowego wariantu.
Składniki:
200 g topinambura
200 g topinambura
8-10 ząbków czosnku
cebula
2+3 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek kiszony
1 łyżeczka lubczyku
szczypta soli, pieprzu i kozieradki
Przygotowanie:
- Topinambur myjemy i wycieramy. Dodajemy dwie łyżki oliwy i smarujemy każdy kawałek.
- Czosnek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz lubczyk mielimy blenderem.
- Smarujemy czosnkową pastą dno naczynia żaroodpornego. Układamy kłącza, cebulę i ogórki kiszone. Polewamy resztą sosu.
- Pieczemy w piecu w 200 stopniach przez 1 i 1/2 godziny aż topinambur będzie miękki.
- Topinambur w kiszonych ogórkach oraz czosnku podajemy na ciepło jako przystawkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz