20:20

Zupa marchwiowa z delikatnym posmakiem curry zabielona mleczkiem kokosowym




Późna jesień sprzyja przeziębieniom. Często przychodząc z uczelni lub pracy potrzebowałem czegoś o delikatnej konsystencji, lecz wyrazistym smaku. Stąd pojawił się pomysł na intensywnie pomarańczową - w kontraście do szarugi za oknem - zupę marchwiową. Moja żona jedząc stwierdziła, że jest idealna. Od siebie dodam, iż bardzo syci.


Składniki:

1/2 sporego pęczka pietruszki
3 duże marchwie
2 średnie bataty (słodkie ziemniaki)
1/2 szklanki puree dyniowego lub 1/4 średniej wielkości dyni (dodanej po 20 minutach gotowania)
1/4 korzenia selera
1/2 dużej cebuli
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
 1/2 pora - biała część
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Przyprawy:
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 - 5 łyżeczek suchych nieaktywnych drożdży (osobiście wolę 5; uzależniający smak)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka kozieradki
1/4 łyżeczki soli kala namak (czarnej)
1 łyżeczka (tymianku)
 sól i pieprz (opcjonalnie do smaku)
mleczko kokosowe do zabielenia

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w wygodnej wielkości kostki.
  2. Całość zalewamy 3 litrami wody. Staramy się podczas gotowania pod przykrywką przez 50 - 60 min pilnować by poziom ten się utrzymywał. Zasada jest taka - wszystkie warzywa mają być miękkie, lecz nie rozgotowane.
  3. Wyżej już wspomniałem, że surową dynię dodajemy po 20 minutach gotowania, gdyż szybko się staje miękka. Czerwoną soczewicę zaś dodamy po 30 minutach - wystarczy jej 20 min na wolnym ogniu by się ugotować. Kaszę jaglaną dodajemy po 45 minutach - jest gotowa, więc musi się jedynie przekryć z innymi składnikami.
  4. Gdy po 50 minutach warzywa będą gotowane należy dodać wszystkie przyprawy. Dokładnie zamieszać i zostawić na minutę lub trzy. 
  5. Za pomocą blendera miksujemy zupę aż do uzyskania jedwabistej jednorodnej konsystencji.
  6. Na zdjęciu widnieje propozycja podania z wkładem z zapieczonego jabłka oraz 1/ 2cebulki z 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego. Zielony element to chips jarmużowy według mojego przepisu, który pojawi się niebawem. 
  7. Zabielamy gotowy krem 1/2 lub 1 łyżką mleczka koksowego.

Kocham połączenie marchewek i curry. Aromat tego duetu jest wyrazisty i  przyjemnie słodkawy. Atutem dodania mleczka koksowego jest jeszcze większa delikatność.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger