Wszędzie tam, gdzie pojawia się temat deseru, ludzie zaczynają negować, że to, co z samych roślin - bez mleka i jaj - nie może być smaczne. W tym wypadku, w banalny sposób, pokażę, jak można zrobić coś zdrowego, smacznego i bez użycia popularnych składników. Zatem czy są one takie niezastąpione?
Przepis, jak w temacie, jest istnym klasykiem, zaraz obok hummusu czy tofucznicy (na nie przyjdzie niebawem pora!). Można miksować go na różne sposoby. Tym razem ukażę klasyczną wersję. Mimo że na kolorowej infografice widnieje napój sojowy, ja użyłem mleczka kokosowego. Tak, tu mnie macie, ostatnimi czasy jestem uzależniony od jego smaku... Lecz można dodać orkiszowe czy ryżowe - konsystencja będzie bardziej płynna. Można również dać więcej cukru, a kakao zastąpić karobem. Bądźcie kreatywni! ;)
Przepis, jak w temacie, jest istnym klasykiem, zaraz obok hummusu czy tofucznicy (na nie przyjdzie niebawem pora!). Można miksować go na różne sposoby. Tym razem ukażę klasyczną wersję. Mimo że na kolorowej infografice widnieje napój sojowy, ja użyłem mleczka kokosowego. Tak, tu mnie macie, ostatnimi czasy jestem uzależniony od jego smaku... Lecz można dodać orkiszowe czy ryżowe - konsystencja będzie bardziej płynna. Można również dać więcej cukru, a kakao zastąpić karobem. Bądźcie kreatywni! ;)
Składniki:
1 awokado (użyłem hass)
2 łyzki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki mleka roślinnego (użyłem kokosowego mleczka)
2 łyżki cukru trzcinowego zmielone na puder
szczypta soli
Przygotowanie:
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie wydrążamy miąższ.
- Dodajemy kakao, cynamon, cukier puder trzcinowy i wybrany napój roślinny.
- Całość blenderem miksujemy na gładką masę.
- Dekorujemy wedle uznania (na zdjęciach wegańskie ciasteczka korzenne dostępne w sieci sklepów Kaufland).
Ilość porcji: 2 (przy bardziej płynnym napoju do 3)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz