22:12

Pasztet marchwiowo-cukiniowy

Takie wypieki są wiernymi przyjaciółmi każdego łasucha. Można je długo trzymać w lodówce a ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Komponować możemy pasztet z ulubionych strączków oraz przypraw. Ja najbardziej lubię dodawać marchew oraz wszelkie papryki (słodką, ostrą lub wędzoną). Jestem zniewolony tym słodko - paprykowym smakiem.

Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szkalnki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cząbru
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól himalajska do smaku

Przygotowanie:
  1. Soczewicę gotować przez 15 do 20 minut aż będzie miękka.
  2. Warzywa zetrzeć na tarce (grube oczko). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę podsmażyc na złoto i przełożyć do miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki.
  4. Cukinię smażyć często mieszając by się nie ugotowała w wodzie, którą wypuści. Po 10 minutach dodać pozostałe warzywa oraz przecier. Dusić pod przykrywką przez kolejne 10 minut.
  5. Przełóż warzywa do miski z cebulą. Dodaj kaszę, soczewicę, oliwę i przyprawy.
  6. Piec od 40 do 60 minut w 180 stopniach.
  7. Jeść po ostudzeniu. Można trzymać do 1,5 tygodnia w lodówce.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger