Do kotlecików z kalafiora albo surówek lubię niekoniecznie podawać tradycyjne ziemniaki. Gdy nachodzi mnie ochota na eksperymenty szukam czegoś, co dobrze by z nimi zagrało. Tak się złożyło, że miałem szklankę ugotowanej ciecierzycy. Jest ona bogatym źródłem białka i niezastąpioną przyjaciółka wszystkich pastożerców. Przy odrobinie fantazji można wyczarować pyszną przystawkę.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
5 małych ziemniaków
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub innego)
szczypta cząbru
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
5 małych ziemniaków
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub innego)
szczypta cząbru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować na miękko (uważać by się nie rozgotowały).
- Olej rozgrzać. Dodać cieciorkę. Smażyć 3 minuty.
- Dodać pokrojone, tak jak lubicie, ziemniaki.
- Smażyć kolejne trzy minuty.
- Przyprawić. Smażyć kolejna minutę.
- Przed podaniem posypać cząbrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz