21:00

Pasta fasolowa z dodatkiem dyni


Kiedy nastaje jesień nie marzę o niczym innym jak o robieniu wszystkiego z dynią. Dodaję ją do zup, tofucznicy, kawy, ciastek oraz past. Wybierając się na jedno ze spotkań przedświątecznych należy przygotować jaką przekąskę. Zazwyczaj mając niewiele czasu na gotowanie zup czy szykowanie skomplikowanych dań stawiam na przystawki. Ta łatwa pasta, bogata w białko oraz smacznie żółta, jest świetną alternatywą dla tradycyjnego smarowidła - komponuje się idealnie z sałatami, ziarnami oraz innymi warzywami.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli
220 g dyni
1/2 żółtej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 różowej soli (lub innej)
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki soku z cytryny (wyciśniętego)
1/2(lub więcej) szklanki wody

Przygotowanie:
  1. Cebule smażymy z 1 lub 2 łyżkami oleju na złoto.
  2. Dodajemy do gotowej cebuli dynię i pół szklanki wody. 
  3. Przykrywamy. Całość powinna dusić się do momentu, gdy dynia stanie się miękka. Proces w zależności od tego, czy działamy na gazie czy płycie indukcyjnej może trwać od 10- 20 min.
  4. Kiedy dynia wraz z cebulką będzie już gotowa (cała woda odparuje, a dynia będzie łatwo się kruszyć) - dodajemy wszystkie składniki do miski.
  5. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
  6. Przed schowaniem do lodówki należy pamiętać by ostudzić całość.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger