21:45

Gwiezdne pierogi z nutą orientu


Tytuł nawiązuje do koloru, nie kształtu. Chcąc uczynić moje pierwsze święta, jako męża, wyjątkowymi, postanowiłem stworzyć tradycję, której zazdrościłem wielu rodzinom - lepienia pierogów. Tak też z żoną siedząc robiliśmy malutkie pyszności na kolację wigilijną. Nie omieszkaliśmy spróbować... Są bardzo smaczne! Ciasto jest sprężyste, lekkie a jego kolor intensywnie żółty. Wierzę głęboko, że będą wdzięcznie się prezentować na świątecznym stole. Zachęcam do stworzenia własnego farszu, a do ciasta dodajcie zamiast kurkumy pudru buraczanego albo ulubione zioła. Spróbujcie!

Składniki:

Ciasto:
4,5 kopiaste szklanki mąki pszennej 550 (+ mąka do oprószenia blatu, wałka)
łyżeczka soli himalajskiej
2 szklanki gorącej wody (po zagotowaniu odczekać 10 - 15 minut)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy

Farsz:
pół szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem powinno jej tyle być)
1 szklanka ugotowanej dyni
4 ugotowane ziemniaki
2 małe cebule podpieczone z łyżeczką papryki wędzonej na 2 łyżkach oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka curry
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczk1 słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamon
pieprz czarny  i sól do smaku
1/2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
  1.  Składniki na ciasto mieszamy rękami. Wyrabiamy do momentu, gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od dłoni. Pozostawiamy do odpoczęcia. Zajęło mi zrobienie go może 5 minut.
  2. Soczewicę gotujemy przez 10 minut by była miękka, lecz nierozgotowana. Gdy przestygnie wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski i ugniatamy rękami. Ważne jest by nie używać żadnych urządzeń do mieszania. 
  3. Solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Blat, dłonie oraz wałek pokrywamy mąką.
  5. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie płaty.
  6. Wycinamy kieliszkiem do wina okręgi. U mnie wyszło ich 96.
  7. Wkładamy do środka farsz i zaklejamy.
  8. Gotujemy maksymalnie 4-5 minut.
  9. Podajemy z cebulką podsmażoną z solą oraz słodką lub wędzoną papryką.
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger