10:36

Szklany makaron z warzywami i sosem sojowym

Kto lubi te dni, kiedy nie chce się gotować, a mimo wszystko wypada zrobić obiad? Chyba nikt... Wtedy z pomocą przyjdą mrożone warzywa i puszki konserwowe! Kocham jedno i drugie. Pierwsze za to, że mrożonki nie tracą właściwości, są tanie i powszechne, a wszystko, co w puszce,  może stać długi czas i pomóc zawsze wtedy, gdy czas nie jest naszym przyjacielem albo zapomnimy wcześniej namoczyć strączki. U mnie najczęściej zapuszkowane w spiżarni goszczą: ciecierzyca, fasola czerwona i biała, groch. Z mniej ważnych to kukurydza i pomidory. A z kolei półkę zamrażarki zajmują, poza owocami gromadzonymi w sezonach - włoszczyzna, mieszanki do zup, szpinak.
 
Makron w alternatywnych bezglutenowych wersjach jest powszechnym dodatkiem na Wschodzie. Ryżowy, kukurydziany czy właśnie ten szklany - z fasoli mung. Niesamowicie odżywczy, bajecznie przezroczysty i szybki w przygotowaniu.
 
Działamy! Danie macie gotowe w max. 15 minut!
 
Składniki:
200 g mrożonej włoszczyzny
1/2 cebuli
100g fasoli czerwonej z puszki (odcedzonej i przepłukanej)
3 - 5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków
1/2 opakowania makaronu szklanego (50g)
 
sól i pieprz do smaku
 
olej do smażenia
 
Przygotowanie:
  1. Szklany makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę.  Szklimy na patelni z dodatkiem wędzonej papryki.
  4. Gdy cebula będzie, w naszej opinii, gotowa. Dodajemy włoszczyznę. Przykrywamy i dusimy przez 3 minuty do momentu aż puści wodę.
  5. Po tym czasie dodajemy makaron, fasolę, sos sojowy i przyprawę pięciu smaków. Dokładnie mieszamy.
  6. Dusimy całość przez kolejne 3 minuty.
  7. Pozbywamy się pokrywki. Odparowujemy nadmiar cieczy.
  8. Solimy i pieprzymy do smaku.
  9. Podajemy z kiełkami lub słonecznikiem.
Smacznego!
 
Porady:
  1. Szklany makaron kosztuje maksymalnie 2 zł za 100g. Można czasem go znaleźć na tygodniach tematycznych w marketach nawet za 1,19! Kupcie wtedy więcej!
  2. Sosu sojowego dodajemy od 3 - 5 łyżek  w zależności od jakości. Można też użyć bezglutenowej wersji dla alergików.
  3. Chińska przyprawa pięciu smaków jest niezastąpionym pomocnikiem w daniach azjatyckich - w jej skład wchodzi koper włoski, goździki, anyż, cynamon i pieprz. Spróbujcie jej koniecznie! Uzależnicie się od jej specyficznego smaku!
  4. Szklany makaron z powodzeniem możecie zastąpić ryżowym!




 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger