12:15

Pasta dyniowa z papryką i śliwkami

Trochę i może ponarzekam, ale mnie troszkę dynia z imbirem się znudziła... Chodzą za mną wyrazistsze połączenia pomarańczowego miąższu. A że teraz dynię można kupić za parę złotych, więc próbujcie w różnych postaciach i nie tylko na ciepło. Poniżej przedstawiam pastę, szybkie smarowidło, z pieczonej dyni, papryk i śliwek. Prawdziwie jesienne smaki. Działajcie!

Składniki:
1 kg upieczonej dyni
2 upieczone papryki
2 upieczone śliwki

1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka łagodnej musztardy

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Dynię kroimy na pół, czyścimy z pestek i nacieramy oliwą. Śliwkę drylujemy. Paprykę kroimy na dwie części i usuwamy gniazda nasienne a następnie nacieramy oliwą.
  2. Tak przygotowane składniki pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 - 40 minut.
  3. Wyjmujemy miękki miąższ z dyni, paprykę ogołacamy ze skórki  - tak samo czynimy ze śliwkami. 
  4. Ostudzone składniki łączymy z majerankiem oraz musztardą. Blendujemy - niekoniecznie na gładką masę, by jej forma była ciekawsza w jedzeniu.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku!

Smacznego!

Porady:
  1. Paprykę i śliwki po upieczeniu umieśćcie w pojemniku z pokrywką. Takie podduszenie ciepłych składników sprawi, że łatwiej będzie obrać je ze skóry.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger