Koniec lata obfituje w przypływ pomidorów. Są żółte, pomarańczowe, zielone, czarne i najbardziej powszechne czerwone w mnogiej liczbie kształtów oraz wielkości. Warto w tym czasie pomyśleć o produkcji domowych keczupów czy chutney. A z reszty można poczynić taką oto pyszną zupę. Jest to moja ulubiona, którą w tym roku postanowiłem podkręcić mleczkiem kokosowym z czosnkowymi nutami. Koniecznie spróbujcie. Na pewno na jednym garnku nie poprzestaniecie. Interesujące w niej jest to, że robi się prawie sama. Działajcie!
Składniki:
1 kg pomidorów
1 czerwona cebula
2 czerwone papryki
250 ml bulionu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
100 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki startego rozmarynu na drobny pyłek
Przygotowanie:
- Solidnie natarte oliwą i posypane cynamonem pomidory, pozbawione gniazd nasiennych papryki i cebulę przekrojoną na pół pieczemy w rozgrzanym do 230 stopni przez 30 minut.
- Po ostygnięciu obieramy warzywa ze skórek lub łupin.
- Blendujemy warzywa wraz z bulionem.
- Doprawiamy octem, cukrem i solą.
- Śmietankę przygotowujemy poprzez połączenie mleczka kokosowego z czosnkiem przeciśniętym lub granulowanym oraz rozmarynem.
- Podgrzewamy do podania zupę i chlustamy śmietanką na wierzch.
- Dodatkowo możecie polać ulubionym olejem.
Smacznego!
Porady:
- Nie pomijajcie cynamonu, który wydaje się nie pasować do pomidorów. Uwierzcie, jest to jeden z bardziej uzależniających smaków. Słodycz pomidorów z aromatycznym zapachem cynamonu.
- Struktura zupy nie musi być gładka. Ja lubię niejednolitość tego kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz