10:56

Krem z pieczonych pomidorów zabielony czosnkowym mleczkiem kokosowym



Koniec lata obfituje w przypływ pomidorów. Są żółte, pomarańczowe, zielone, czarne i najbardziej powszechne czerwone w mnogiej liczbie kształtów oraz wielkości. Warto w tym czasie pomyśleć o produkcji domowych keczupów czy chutney. A z reszty można poczynić taką oto pyszną zupę. Jest to moja ulubiona, którą w tym roku postanowiłem podkręcić mleczkiem kokosowym z czosnkowymi nutami. Koniecznie spróbujcie. Na pewno na jednym garnku nie poprzestaniecie. Interesujące w niej jest to, że robi się prawie sama. Działajcie!

Składniki:
1 kg pomidorów
1 czerwona cebula
2 czerwone papryki
250 ml bulionu 

1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu

100 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki startego rozmarynu na drobny pyłek

Przygotowanie:
  1. Solidnie natarte oliwą i posypane cynamonem pomidory, pozbawione gniazd nasiennych papryki i cebulę przekrojoną na pół pieczemy w rozgrzanym do 230 stopni przez 30 minut.
  2. Po ostygnięciu obieramy warzywa ze skórek lub łupin. 
  3. Blendujemy warzywa wraz z bulionem. 
  4. Doprawiamy octem, cukrem i solą.
  5. Śmietankę przygotowujemy poprzez połączenie mleczka kokosowego z czosnkiem przeciśniętym lub granulowanym oraz rozmarynem.
  6. Podgrzewamy do podania zupę i chlustamy śmietanką na wierzch.
  7. Dodatkowo możecie polać ulubionym olejem. 
Smacznego! 

Porady: 
  1. Nie pomijajcie cynamonu, który wydaje się nie pasować do pomidorów. Uwierzcie, jest to jeden z bardziej uzależniających smaków. Słodycz pomidorów z aromatycznym zapachem cynamonu. 
  2.  Struktura zupy nie musi być gładka. Ja lubię niejednolitość tego kremu.

 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Fetish Food Vegan , Blogger